ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
09:58 / 17.02.2024

Колективний донат (10 000 грн) для наших захисників було зібрано на благодійних локаціях шостої Великої Одеської Бібліоночі 14 лютого 2024 року в ОННБ

Справжні почуття і щирі книжки – міцна зброя, що перемагає темряву

Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.

... Рівно о 17-й годині 14 лютого Велика Одеська Бібліоніч VI розкрила свої обійми, засвітилася безліччю вогників і прикрас у найстарішій книгозбірні України, заповнилася гаміром, засяяла яскравими фотозонами. Крилаті книжкові феї вітали кожного відвідувача, фортепіанні імпровізації солістки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха, лауреатки міжнародних конкурсів Тетяни Кравченко налаштовували на урочисту атмосферу. Паралельно, на другому поверсі, лунали оплески на святковому концерті «Мелодії любові» викладачів і учнів Мистецької школи №11 м. Одеси.

Із вдячністю до тих, хто захищає наше життя і власне можливість святкувати в тилу, бібліотечні фахівці напередодні відвідали у шпиталі поранених воїнів на реабілітації. До бібліодесанту в ОННБ готувалися заздалегідь: збирали сучасні книжки, готували музичну програму, пекли і купували за свій кошт солодощі і фрукти в рамках патріотичної акції «Бібліотека – українському воїну». А вже під час Бібліоночі, за доброю традицією, Одеська національна наукова бібліотека отримала подарунки від своїх шанувальників і партнерів.

Дякуємо директору з розвитку видавництва «Гельветика» Катерині Головко, яка передала примірники трилогії незламного харківського поета Михайла Олійника з автографами автора, очільниці «Книгарні-кав'ярні» Галині Дольник – за надихаючу патріотичну підбірку книжок, також – фахівцям бібліотеки, які передали сучасні українські книжки пораненим воїнам у шпиталь.

Одеська національна наукова бібліотека цьогоріч підготувала цілу низку пізнавально-розважальних заходів. Спочатку відвідувачі юрмилися біля цікавої виставки «Книжкова Love Story», із захопленням слухали виступи 14-ти поетів, які декламували вірші у літературній вітальні «Поезія – це завжди неповторність» під творим началом керівника офісу «Одеса – міста літератури ЮНЕСКО» Майї Дімерлі. Приємним сюрпризом для всіх відвідувачів став приїзд із столиці та виступ Тараса Федюка – українського поета, президента Асоціації українських письменників, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Загалом програма Бібліоночі в ОННБ була, як завжди, насичена і різноманітна. У різних локаціях книгозбірні водночас на двох поверхах відбувалося два десятки цікавих активностей, відтак гостям часом було важко визначитися із вибором. Серед них: квест «Бібліотечна подорож країною кохання»; вистава японського театру «Камішібай» з українським казковим героєм; краєзнавчі квізи та літературні вікторини для дітей і дорослих; «Бібліомантія: ворожіння на кохання» та урочисте підбиття підсумків конкурсу «PRO-читання» від Одеської обласної бібліотеки для юнацтва. А ще бажаючі могли отримати у дарунок свій портрет, зроблений нашвидкуруч художницею Еліною Жуковою; подивитися дефіле від міжнародного модельного агентства «Royal Family Models»; відчути справжній смак гарної літератури у бібліокавʼярні «Книжка й кава = гарна пара!».

Цікаві майстер-класи були розраховані на широке коло інтересів відвідувачів. І для тих, хто любить проводити дозвілля, створюючи неймовірні хенд-мейд прикраси (як завідуюча редакційним відділом ОННБ Наталія Майданюк), і для тих, хто хоче навчитися чарівному мистецтву витинанки, як це вміє народна майстриня Маріанна Панасюк (знавець нематеріальної спадщини, керівник відповідного відділу в ООЦУК). А тим, хто мріяв опанувати техніку акварелі, пощастило помалювати весняні квіти під кураторством художниці та педагога Ярини Кобилінської.

Окрім того, гості бібліотеки завзято віршували рядки у салоні літературного буриме «Поетичні імпровізації» з наставницею Світланою Сердюк (завідувачкою науково-методичного відділу ОННБ), а театральна студія «Очима ти сказав мені: люблю» від народної артистки України Діани Малої привабила тих, хто шукав натхнення та словесних підказок для власних освічень у коханні в любовній ліриці видатних українських поетів... Локація з миттєвою лотереєю, ворожка з печивом із передбаченнями протягом усієї Бібліоночі збирали присутніх і, жарти — жартами, додавали оптимізму та віри у майбутнє.

Бажаючі відвідали майстер-клас блогерки Олександри Решмеділової «Що читають успішні люди» та телеведучої Світлани Пензової «Книги, любов та TikTok: як читати більше цікавих книжок і знімати відео».

Яскравим завершенням Бібліоночі стало літературно-музичне шоу «Я співаю під дощем» солістки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха Нелі Нечаєвої, яка виступила зі світовими та українськими хітами у супроводі солістів Д. Пінчука, М. Самсонова, І. Косинця, вразивши присутніх щирим та емоційним їх виконанням.

Гості Бібліоночі не лише відпочили, а й зібрали кошти на благодійному ярмарку, які організатори спрямували на підтримку ЗСУ через фонд «Повернись живим»... Врешті решт – всі наші зусилля зараз мають бути спрямованими на те, щоб Україна перемогла на всіх фронтах: і на воєнному, і на культурному. А кохання, як зазначили організатори помітної щорічної події в місті Одеса, здатне дарувати крила і сили, щоб захищати коханих та мріяти.

Одеська національна наукова бібліотека вдячна партнерам заходу – Одеській обласній організації Національної спілки письменників України, видавництву «Гельветика», ПРАТ «ENNI Foods», Одеській обласній філармонії ім. Д. Ойстраха, Одеському обласному центру української культури, Одеському академічному українському театру імені В. Василька, патрульнiй поліції Одеської області, Одеській обласній бібліотеці для юнацтва, ГО «Бібліоліс», міжнародному модельному агенству «Royal Family Models», творчому союзу офісу «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО», Мистецькій школі №11 м. Одеса, а також — невтомним креативним бібліотекарям, які власноруч готували лоти для благодійного аукціону та миттєвої лотереї, організовували цікаві майстер-класи та святкові фотозони.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».
«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010