ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Збереження лелек під час війни: енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині
13:08 / 01.07.2024

Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни. Кільцювання птахів − продовження власного еколого-просвітницького проєкту компанії #Лелеченьки.

Впродовж 25 та 27 червня орнітологи за допомогою енергетиків ДТЕК Одеські електромережі окільцювали 50 лелеченят у 21 гнізді, що знаходяться в Березівському та Ізмаїльському районах Одеської області. Це вже друге кільцювання птахів у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством у рамках міжнародного проєкту польського товариства Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego зі збереження білого лелеки.

«Попри війну ми продовжуємо наші проєкти, спрямовані на захист екосистем регіону, зокрема популяції білого лелеки. За 5 років нашого проєкту #Лелеченьки ми встановили на опорах 258 захисних платформ для гнізд. І тепер допомагаємо українським та польським орнітологам краще вивчити лелек та їхні потреби. Вдруге ми долучаємось до кільцювання лелеченят, мета якого − створити унікальну міжнародну базу для дослідження та збереження цього тотемного для України птаха», − підкреслив Дмитро Григор'єв, генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі.

Кільцювання – метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення до кінцівок невеликої мітки. Для того, щоб орнітологи могли окільцювати пташенят, енергетики ДТЕК Одеські електромережі знеструмлюють мережі та підіймаються до гнізд. Процедура кільцювання абсолютно безболісна для лелек й допомагає отримувати важливі дані про їхні міграційні шляхи та в подальшому ідентифікувати їх в інших країнах.

«Ми фіксуємо розміри та інші параметри пташеняти. І закріплюємо на кінцівки 2 кільця – одне металеве, інше кольорове пластикове – воно дозволяє вченим отримати дані про місце кільцювання, зимівлю та маршрути міграції птаха без взаємодії з ним. Так вчені зможуть дізнатись, який відсоток птахів повертається після міграції. Це надзвичайно важливо зараз, оскільки через війну в орнітологів немає змоги проводити облік популяції лелек», − розповідає орнітолог Олександр Гайдаш.

Дані від перших окільцьованих лелек вчені зможуть зібрати через 3-4 роки, коли птахи, як ми сподіваємось, повернуться назад до України з Африки.

Участь в проєкті Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego беруть низка польських та словацьких енергокомпаній, зокрема PGE Dystrybucja SA. ОСР ДТЕК Мережі одними з перших в Україні долучилися до європейських колег задля збереження білого лелеки. У 2023 році енергетики ДТЕК Одеські електромережі вперше окільцювали на Одещині 21 лелеченя. Загалом у рамках проєкту з допомогою ОСР планується кільцювати 500 особин птахів.

ДОВІДКА

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,5 млн домогосподарств і 158 тис підприємств.

Група ДТЕК (DTEK Group) – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичного сектору України. В компаніях Групи ДТЕК працюють 55 000 співробітників.

Компанії Групи ДТЕК займаються виробництвом електроенергії на вітрових, сонячних та теплових електростанціях, видобутком природного газу та вугілля, здійснюють трейдинг енергоресурсами на місцевому та міжнародних ринках, розподіляють та постачають електричну енергію споживачам, надають енергоефективні послуги клієнтам, розвивають мережі високошвидкісних зарядних станцій.

Згідно з Новою Стратегією 2030, Група ДТЕК прагне трансформуватися в більш ефективний, екологічно чистий і технологічний бізнес, керуючись принципами ESG.

Мета ДТЕК – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Група ДТЕК виділила близько 1 млрд гривень на підтримку Збройних Сил України та гуманітарну допомогу.

ДЕПАРТАМЕНТ З КОМУНІКАЦІЙ

ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

Збереження лелек під час війни: енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині
Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни.
В Україні з'явилася дитяча книга про дихання “Фух і Дмуха”, що вчить дбати про власний емоційний стан
Книжка допомагає дітям від 6 років та їхнім батькам опановувати дієві дихальні вправи, які відіграють важливу роль у формуванні фізичного та ментального здоров'я. Історія про “Фух і Дмуха” написана Яриною Завадович спільно з дитячою психологинею Наталією Пашко за ініціативи бренду Kite. Ілюстрації до книги розробив митець і графічний дизайнер Олесь Дерега. Книга вийшла у молодому українському видавництві Onde Publishing.
Презентація літературно-художнього видання «Я пишаюсь тобою: Україна в боротьбі за цивілізацію»
У рамках ХХІV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» 8 червня у залі наукових працівників ОННБ відбулася презентація книжки Наталії Нестерової «Я пишаюсь тобою: Україна в боротьбі за цивілізацію» (Одеса : Астропринт, 2023).
Презентація літературно-історичного нарису «Україна. Поступ нації». Анонс
У рамках ХХІV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» 7 червня о 12.00 у відділі мистецтв ОННБ (вул. Пастера, 13) відбудеться презентація альбому-монографії «ЛІНІЯ НАСТУПНОСТІ. ХУДОЖНИК ЮРІЙ ВАЛЮК, 2024» (Одеса : Юрій Валюк ; Бондаренко М.О., 2024).
Олег Скрипка відсвяткував свій день народження концертом з НАОНІ та анонсував проведення етнофестивалю «Країна Мрій»
Цими вихідними Олег Скрипка – легенда українського року, композитор, мультиінструменталіст та провідник українського фольклору відсвяткував свій день народження великим концертом з Національним Академічним Оркестром Народних Інструментів України, гуртом ВВ, дитячим фольклорним ансамблем «ЗЕРНЯТКО» та театром-студією індійського народного танцю «НАКШАТРА» на найбільшій рок-сцені України концертного залу Stereo Plaza.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016