ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу»: до Дня української писемності та мови
14:28 / 27.10.2024

До Дня української писемності та мови в Одеській національній науковій бібліотеці стартував традиційний Тиждень мови: з 21 по 27 жовтня 2024 р відбудеться низка заходів, спрямованих на розкриття чарівного світу рідного слова.

Тиждень мови розпочався 21 жовтня з презентації книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу», де представлено видання, що розкривають чільну роль мови у національному самоствердженні, її надихаючу та консолідуючу сили у загальній справі спротиву російському агресору.

Гімн України виконують викладачі Одеської музичної школи №5: Ксенія Гончаренко, Оксана Прокопенко, Олександр Вітковський, Дар’я Бистрицька, Євгенія Воюцька

Захід розпочався з Гімну України.

З вітальним словом до присутніх звернулась генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України – Ірина Бірюкова. Вона відзначила, що у фонді ОННБ зберігається значний обсяг видань мовознавчої літератури, та наголосила: «сьогодні, коли ми разом вшановуємо українську писемність та мову, ми вшановуємо й кожну людину, яка її захищає, плекає та розвиває. Рідна мова має особливе значення в умовах повномасштабного вторгнення, адже завдяки українському слову ми ідентифікуємо та позиціонуємо себе як громадяни України – держави, що має власну історію та культуру. Наша мова – це духовний скарб, який потрібно берегти та передавати наступним поколінням. Тримаймося, борімося, із рідним українським СЛОВОМ перемога буде наша!..»

Юрій Работін, голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України, голова оргкомітету Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання», заслужений журналіст України акцентував увагу на непересічному значенні правдивого українського слова в часи повномасштабного вторгнення, та розповів про журналістів, які загинули під час російсько-української війни. Також Юрій Анатолійович прочитав власні поезії з циклу «Слово про Слово» і передав до фонду ОННБ нові примірники газети «Золотослів» (органу Одеської обласної організації НСЖУ), та новітні видання з творчого доробку одеських журналістів.

Про видання, що представлені на книжковій виставці «Мова – духовний скарб народу», інформувала модератор заходу – Тамара Кухарук, завідувач відділу соціокультурної діяльності ОННБ. Вона звернула увагу присутніх на актуальні розвідки з мовознавства, книжки, що розкривають особливості сучасної української літературної мови, мови професійного спілкування, фахової термінології тощо. Доповідачка окремо зупинилася на розділі виставки, де представлені новітні розвідки з української діалектології, що репрезентують розмаїту барвистість і колорит рідного слова.

Про дослідницький доробок відомих мовознавців, зокрема, науковиці-філологині, киянки Ольги Дубчак (нині вона обіймає посаду головного редактора у видавництві «Віхола») та мовознавця і поета, лауреата багатьох літературних премій, відомого правозахисника та громадського діяча, одесита Олекси Різникова йшлося у виступі Наталії Броварської, провідного бібліотекаря відділу соціокультурної діяльності.

У рамках заходу відбулась презентація художніх творів з циклу «Книга. Слово. Літера» студентів Одеського фахового художнього коледжу ім. М.Б. Грекова. Майбутні митці представили власні рукописні книжки, ілюстрації до творів української класики та варіанти художнього рішення великої літери. Керівник курсу, художник, член Національної спілки художників України Віктор Гоманюк відзначив сміливість креативних ідей творчої молоді, та їхнє захоплення вітчизняною літературою. Яскравим підтвердженням слів викладача стали унікальні роботи випускниць курсу «Художнього оформлення» – Юлії Добжанської (рукописна книга – твір Григорія Сковороди «Сад Божественних пісень») та Маргарити Коган (книжка-гербарій – вірш Лесі Українки «Contra spem spero!»).

З концертною програмою «Стань музикою СЛОВО» виступили викладачі та вихованці Одеської музичної школи №5. Директор школи – Ірина Лазова розповіла про роботу викладачів з популяризації українських пісень й мелодій та їх сучасної стильової обробки.

Присутні на заході викладачі та студенти Одеського національного морського університету та Одеського професійного ліцею морського транспорту влаштували жваве обговорення представлених на виставці книжок.

Галина Жукова, заступник директора з виховної роботи та Надія Толмачевська, викладач Одеського професійного ліцею морського транспорту

Тетяна Волкова, бібліотекар Одеського професійного ліцею морського транспорту та Анастасія Бойко-Ісакова, студентка 1 курсу Одеського національного морського університету

Власними мовознавчими вподобаннями поділились також працівники Хаджибейського районного відділу Одеського обласного центру пробації.

Впродовж тижня за матеріалами книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу» передбачено проведення циклу бібліографічних оглядів. Запрошуємо всіх охочих відвідати наші заходи, дізнатися чимало цікавого та покращати власне володіння українською, адже мова є справжнім скарбом нації, тим, що гуртує виховує та надихає українців на боротьбу за вільну державу та національну ідентичність.

Джерело

Пошук:
розширений

Роман Сирінський
ЛЕНІНСЬКА МОДЕЛЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ОДНА З ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ РОСІЙСЬКИХ ШОВІНІЗМУ ТА ІМПЕРІАЛІЗМУ РАДЯНСЬКИХ ТА ПОСТРАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ
Стаття присвячена аналізу ленінської національної політики та розвінчанню як радянського міфу про її кардинальну відмінність від практик, які мали місце в національній політиці СРСР постленінського періоду, так і міфологем сучасної російської пропаганди, яка вслід за своїм диктатором часто твердить про «створення» України Леніним та більшовиками.

Презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу»: до Дня української писемності та мови
До Дня української писемності та мови в Одеській національній науковій бібліотеці стартував традиційний Тиждень мови: з 21 по 27 жовтня 2024 р відбудеться низка заходів, спрямованих на розкриття чарівного світу рідного слова.
Відкриття виставки «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму»
29 жовтня 2024 року о 12.00 в Одеській національній науковій бібліотеці за підтримки Першого міжрегіонального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті відбудеться відкриття виставки «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму». Експозицію присвячено археологам, які попри жорстокі репресії та цензуру продовжували свою наукову діяльність і залишили важливий слід в історії археологічної науки. Виставка репрезентує долі 19 визначних археологів, які стали символами цілих поколінь репресованих науковців і чиї досягнення були довгий час приховані або навмисне забуті.
У рамках циклу заходів до Дня української писемності та мови Презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу»
В Одеській національній науковій бібліотеці з нагоди Дня української писемності та мови з 21 по 27 жовтня 2024 р. проходитиме Тиждень мови, у рамках якого 21 жовтня о 13:00 у головному читальному залі відбудеться презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу».
CYBER SECURITY CAMP: за підтримки кіберполіції пройде конкурс з кібербезпеки для студентів
За сприяння кіберполіції України, компанії Binance, Харківського національного університету внутрішніх справ та ГО «Брама» незабаром стартує національний конкурс для студентів CYBER SECURITY CAMP. Метою заходу є підвищення обізнаності молоді в питаннях цифрової безпеки, протидії онлайн-загрозам та навичок у сфері кібербезпеки.
Підбиття підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2024» ЧИТАЙ! ПИШИ! ПЕРЕМАГАЙ!
Вже традиційно, 30 вересня о 15.00, в рамках організаційних заходів під час святкування Всеукраїнського дня бібліотек, в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться урочисте підведення підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2024.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012