ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




РАУХІВКА: СЕЛИЩЕ ЧИ МІРАЖ?
24.06.2010 / Газета: Одесские известия / № 66(4048) / Тираж: 23655

12 років тому, після розформування військового гарнізону, виникло селище міського типу Раухівка. Міністерство оборони і Верховна Рада України, йдучи назустріч побажанням мешканців колишнього військового містечка, без особливих зволікань ухвалили належні рішення. Селище отримало офіційну назву, люди обрали свою владу. Залишилося тільки сформувати територіальні межі новоствореного населеного пункту з включенням прилеглих територій, на яких розташовані садове товариство, гаражний кооператив та інші об’єкти. Так от дане питання, на жаль, і досі, як кажуть, у підвішеному стані…

Для докладнішого ознайомлення із ситуацією звернемося до кількох документів. Ось рішення Одеської обласної ради № 29-ХХХІІІ від 17 липня 1998 року: «1. Утворити в Березівському районі Одеської області на базі військового містечка Березівка-2 населений пункт – селище міського типу Раухівка та Раухівську селищну раду з центром у смт Раухівка. 2. Березівській районній раді забезпечити: вирішення організаційних питань по утворенню Раухівської селищної ради; виготовлення бланків документів, гербової печатки, а також вивіски для новоутвореної селищної ради. 3. Дане рішення набуває чинності через десять днів після опублікування повідомлення про нього у «Відомостях Верховної Ради України».

Далі логічно було б навести тут документи Березівської районної ради щодо визначення меж селища Раухівки та однойменної селищної ради. Таких, на жаль, не знаходимо. Натомість існує рішення райради №140-ХХІІ від 30 січня 1998 року, згідно з яким до меж населеного пункту Новоселівка (поряд з Раухівкою) включено територію військового містечка площею 51,8 га та інші землі гарнізону площею 540,4 га. Цим же рішенням із земель колишнього гарнізону відведено: Вікторівській сільській раді – 11,1 га, Заводівській – 8,6 га, Маринівській – 10 га і Розквітівській – 5 га. Це рішення районної ради, ухвалене до наведеного вище рішення облради, залишається чинним і досі. І куди б не зверталися мешканці Раухівки з даного приводу протягом останніх 12 років, жодних практичних дій з боку влади вони так і не дочекалися.

Чи можливо було б щось подібне за радянських часів? Однозначно – ні. Тоді районна рада мала свій виконавчий орган – райвиконком. Виконком готував проекти рішень сесій райради і виконував їх. От і все. У нашому ж випадку районна рада кивала на райдержадміністрацію, а та – на райраду. Більше того, як ми добре пам’ятаємо, відносини між цими двома органами влади нерідко доходили до гострих конфліктів. Керівник однієї гілки районної влади писав у прокуратуру на другого, а той відповідав подібним. Не до Раухівки їм було.

А вона, Раухівка, тим часом якось мала жити. Дороги, комунальне господарство, соціальні об’єкти – все це з чогось треба утримувати. А з яких податків? Ось що писали про це у 2006 році жителі селища голові райради Л.І. Зубкову: «Рішенням обласної ради було дано доручення Березівській районній раді забезпечити вирішення організаційних питань щодо утворення Раухівської селищної ради. Проте, до цього часу не вирішено питання щодо формування території та населеного пункту. За Раухівською селищною радою, відповідно до даних Державного земельного кадастру, що ведеться районним відділом земельних ресурсів (підпорядкований РДА – авт.), не числиться жодного гектара землі. Через це селищна рада не має джерел надходжень до місцевого бюджету». (Тут треба пояснити, що Раухівка й досі фінансується з районного бюджету, який, зрозуміло, надлишками не може похвалитися).

Л.І. Зубков, як голова райради, тоді, в 2006 році, намагався щось робити. Можливо, протистояння з головою РДА йому не дозволило дану справу довести до кінця. Цікаво, що нічого по Раухівці не зрушилося й пізніше, коли Л.І. Зубков став головою уже виконавчої гілки влади у районі. А одна з причин виявилася тією ж – непорозуміння з новим головою райради… Не знайшовши розуміння своїх проблем на районному рівні, жителі Раухівки в 2007 році звернулися зі скаргою до Верховної Ради України, а 2009-го – до Кабінету Міністрів. Отримали з обох установ відповіді. Цитувати їх, мабуть, зайве. Усі, хто звертався до центральних органів влади, знають, що прийде відповідь, у якій «стрілки» переведено на… місцеву владу.

12 років Раухівка ніби у повітрі? Може це просто міраж якийсь? Та ні. Он же вони: 17 п’ятиповерхівок, 12 двоповерхових житлових будинків, лікарняна амбулаторія, школа, дитсадок, Палац культури. Є навіть управління житлово-комунального господарства з масою проблем і катастрофічною нестачею коштів для їх розв’язання. Наростає соціальне напруження в громаді.

І воно помічене новою владою. За спільної ініціативи голови РДА С.В. Кухтика та голови районної ради В.Ф. Шимка, дане питання розглянуто на засіданні постійної комісії районної ради з питань АПК, земельної реформи, екології та адміністративно-територіального устрою. Комісія, з огляду на економію бюджетних коштів, оптимізацію управлінських кадрів та вимоги майбутньої адмінреформи, вирішила рекомендувати наступній сесії районної ради розглянути питання про ліквідацію Раухівської селищної ради, уведення її до Новоселівської сільради з центром сільради у Раухівці, яка за кількістю населення та соціальних об’єктів більша від Новоселівки.

Сходка жителів селища, у роботі якої взяв участь голова райради В.Ф. Шимко, прийняла рішення, яке не зовсім збігається з пропозиціями згаданої комісії. Слід зазначити, що більшість жителів Раухівки підтвердили свої попередні побажання щодо передачі земель колишнього військового гарнізону даному селищу у повному обсязі. Тож тепер черга за рішенням депутатів районної ради.

Автор: Олександр НЕБОГАТОВ, власкор «Одеських вістей», Березівський район

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.009