ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ТО ЯКИЙ ВІН, ІДЕАЛЬНИЙ ПАРТНЕР?
29.07.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 58(22176) / Тираж: 8525

Учені припускають, що ми оцінюємо партнерів по тому, чи відповідають їхні якості певному ідеальному набору, унікальному для кожної людини. Якщо для одного важлива доброта, а для іншого — сміливість, то, виходить, вони мають шукати добрих або сміливих партнерів.

Однак багато досліджень, які підтверджують цю теорію, неточні й допускають безліч інтерпретацій тих самих даних.

У 2016 році вчені з Університету Східної Англії та Амстердамського вільного університету з’ясували, що ми обираємо собі партнера, який дорівнює нам розумом і має схожі генетичні ознаки. Недавня ж стаття психологів Сент-Ендрюського університету (Шотландія), надрукована у British Journal of Psychology, переконує, що наші уявлення про ідеальне тіло дуже спотворені, та й сам зовнішній вигляд менш важливий, ніж вважається.

Досі неможливо було точно описати, як формується у свідомості образ ідеального партнера й чому ми звертаємо увагу на певні риси характеру. Співробітники Каліфорнійського університету у Девісі вивчили, як ми оцінюємо тих, хто нас оточує, й опублікували отримані результати в журналі Journal

of Experimental Social Psycho-logy.

На основі тестів, створених для попередніх досліджень, вони розробили свій, додавши кілька поліпшень. Новий тест змушував учасників самостійно визначати найважливіші для них якості партнера і включав складну схему, яка відділяла риси характеру, обрані ними, від будь-ким нав’язаних. Респонденти мали назвати три важливих для них якості й розповісти, до яких людей вони відчувають романтичний потяг. Джехан Спаркс, колишня аспірантка Каліфорнійського університету у Девісі й провідна авторка дослідження, зазначає, що це було необхідно, аби зрозуміти, чи справді саме ці якості важливі.

Понад 700 учасників виділили почуття гумору, допитливість і зовнішню привабливість, тобто виявили зацікавленість до тих, кому притаманні ці якості.

Однак Пол Іствік, професор факультету психології Каліфорнійського університету у Девісі та співавтор статті, зауважив, що система вибору партнера виявилася складнішою. Дослідники запропонували ще один тест, де респонденти мали відповісти, чи володіють їхні ідеальні партнери тими якостями, які назвала інша людина.

Як з’ясувалося, зв’язок зазначених рис характеру з образом партнера не залежить від того, хто ті риси-якості озвучив: сам респондент чи хтось сторонній. Відтак автори дослідження дійшли висновку, що характеристики, які формує кожен з нас, не мають особливого значення. Набагато важливіше, щоб партнер мав загальноприйняті позитивні якості. Професор Іствік порівнює це із замовленням їжі в ресторані: ви могли б дозволити випадковій людині замовити за вас — і вам все одно сподобалася б страва.

Результати цього дослідження, вважають автори, можуть бути корисними для розуміння того, як люди знайомляться в інтернеті. Цілком імовірно, що багатогодинні пошуки ідеального партнера можуть бути марними, якщо звертати увагу на індивідуальні параметри, а не на ті, які викликають романтичний інтерес у більшості.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013