ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗВИКЛИСЯ З НЕМИНУЧІСТЮ? Скрізь у світі тривожно і збитково.
30.07.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 59(22177) / Тираж: 8525

Майже 26% підприємств малого та середнього бізнесу в світі мусили скоротити працівників через пандемію COVID-19. Про це свідчать дані опитування, проведеного Facebook у партнерстві з Організацією економічного співробітництва та розвитку і Світовим банком.

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що друга хвиля коронавірусу в деяких європейських країнах уже почалася.

В Італії надзвичайний стан продовжили до 15 жовтня…

В Україні станом на 10-у ранку 29 липня підтверджено 67597 випадків COVID-19, за добу виявили 1022 нових інфікувань, повідомляє сайт РНБО.

Загалом від ускладнень, спричинених коронавірусною інфекцією, померло 1650 людей, 21 — за останню добу. Одужали 37394 особи, за добу — 650.

Найбільше, йдеться у повідомленні, нових випадків виявили на Львівщині — 149, у Киє-ві — 132, в Івано-Франківській області — 118. Нових випадків COVID-19 не виявили лише у Кіровоградській області.

То у нас все під контролем, а чи пливемо у часі і просторі, куди вітер дме?

Он, пишуть центральні ЗМІ, вже захиталося крісло під мі-ністром МОЗ Максимом Степановим, мовляв, чиновник занадто захопився кадровими призначеннями і мало зважає на розбудову системи охорони здоров’я, а то й у такий тривожний час добиваючи її.

Уважно прослуховую його брифінги. Практично на них одна констатація фактів: «заразилися-померли». Конкретної дорожньої карти протидії вселенській заразі, яка загрожує українцям і винищує їх (більше тисячі вже на тому світі!), покрокової, у тих промовах не простежується.

Може, грошей нема? Та ні, гроші ніби є. Зекономили, кажуть, практично на всьому, із вдячністю прийняли міжнародну підтримку, відтак у Фонд боротьби з COVID-19 було закладено понад 64,7 млрд гривень і вже використано близько 10%. Інші кошти розподілені, але не витрачені. Про це на брифінгу у вівторок, 28 липня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Касові видатки, тобто кошти, уже потрачені, вони значно менші. Це до 10% на сьогодні загальної суми. Але, звичайно, розуміючи, що ситуація змі-нюється, боротьба з коронаві-русом — процес тривалий і не завжди передбачуваний… Коли виділялися кошти на перших етапах… Зараз виникає економія», — отак ажурно й дослівно сказав він.

Прем’єр-міністр додав, що уряд разом із бюджетним комітетом Верховної Ради планує зробити перерозподіл коштів усередині цього фонду, зазначивши, що в першу чергу фонд покликаний забезпечити заробі-тну плату медикам і медичні засоби для лікарень, але кошти з нього йдуть і на боротьбу з наслідками коронавірусу. «Ми з цього фонду фінансуємо і певні економічні заходи, тому що це також боротьба з наслідками COVID-19, бо наслідки економічної кризи, за прогнозами світових експертів, можуть бути більш трагічними, ніж наслідки медичної кризи», — наголосив він.

Резонне запитання: чому так тиснемо копійку, заощаджуємо, обходячись десятиною? Наївно сподіваємося, що все й так минеться і збережемо гроші? Чи, може, варто негайно кинути зібране на протидію заразі, щоб зупинити згубну ходу пандемії? Якщо, не приведи Боже, піде поголовний мор, тоді ніяких мільярдів не вистачить.

Одеський міський голова на засідання протиепідемічного штабу 27 липня вкотре звернувся до людей із проханням дотримуватися вимог адаптивного карантину, адже більшість із нас розслабилася, ніби звиклася з неминучістю, яка нависла над громадою, чого робити в жодному разі не можна.

Захворюваність в обласному центрі, який уже прийняв сотні тисяч відпочивальників, росте, відтак необхідно не розслаблятися, а навпаки — посилювати заходи боротьби з COVID-19.

Геннадій Труханов доручив працівникам ЖКГ активізувати дезинфекційні роботи в різних громадських місцях: на зупинках автотранспорту, у самому громадському транспорті, у під’їздах, на територіях дитячих майданчиків…

Мер вимагає з’ясувати, звідки поступали в інфекційну лікарню пацієнти, особливо ті, які померли від ускладнень коронавірусу. Так, цими днями лиха доля спіткала в Одесі жінку з Івано-Франківська, однак заявки на дезінфекцію через її хворобу міським службам не надходили, хоча логічно, що вона, перебуваючи в нашому місті, десь мешкала, з кимось контактувала. Виявляється, за останні кілька тижнів взагалі не було звернень щодо дезінфекції у місцях проживання осіб, які заразилися коронавірусом.

Люди без захисних масок заходять у громадський транспорт, збираються компаніями, махнули рукою на небезпеку. Нікого не лякають штрафи за порушення правил адаптивного карантину, тому що практично нікого не штрафують. Ніби якась змова!

А скільки було випадків, коли на зауваження поліції їй же прилітало зліва і справа. Ніби так і треба поводитися з правоохоронцями.

Також ніхто сьогодні, даруйте на слові, не «фільтрує» інформації, яка доноситься з офіційних джерел. Ось приклад. В Україні в лікарнях першої хвилі налічується майже 2700 апаратів штучної вентиляції легень, з них зайняті лише 170, про що на брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Що це каже людям? Те, що ми стільки грошей угепали на ті апарати, а вони, виходить, непотрібні, відтак, може, й проблеми великої нема? І хоча чиновник уточнив, що українські лікарі роблять усе можливе, щоб не доводити пацієнтів до використання тих апаратів, усі почули те, що почули.

Увесь світ потерпає від того, що дієвих ліків від коронавірусу нема, а пан Степанов стверджує, що всі українські лікарні забезпечуються ліками проти COVID-19.

Більше того, у Міністерстві охорони здоров’я попередили, що 25% негативних результатів ПЛР-досліджень можуть бути недостовірними. Це пояснюють тим, що для такого типу тестування береться мазок з рото-глотки, а вірус може ховатися в нижніх частинах дихальних шляхів. «Якщо вірус сконцентрувався у нижчих відділах дихального тракту, результат ПЛР-тестування може бути неправдиво негативним. На достовірність результату впливає також дотримання умов відбору і транспортування біологічного матері-алу в лабораторію», — сказано в повідомленні.

А ще звідти повідомили, кому наразі роблять безоплатні тести на COVID-19. Отож, за інформацією МОЗ, безкоштовно протестуватися можуть: люди, які мають ознаки коронавірусної хвороби; ті, хто перебував у контакті з коронавірусними особами; хто потребує планової госпіталізації; медичні працівники, що опікуються хворими на COVID-19, тестуються раз на 14 днів; працівники Нацполіціі і Нацгвардії за визначеним переліком – раз на місяць.

Кому вірити і де шукати, якщо вхопить вірус, порятунку? Зрозуміло, що треба думати головою, а відтак — берегтися, всіляко уникати зараження. Прості речі, як правило, рятують життя: соціальна дистанція, захисні маски і рукавички.

Батьки школярів і вчителі із тривогою очікують рішень влади стосовно початку навчання. 22 липня одесити вийшли навіть на акцію протесту проти дистанційного навчання, зібравшись на Думській площі.

На сьогодні відомо, що школи Одеси можуть відкритися з 1 вересня у трьох варіантах: дистанційному, «звичайному» — коли діти сидять за партами на відстані 1,5 метра, або у змішаному режимах. У пресслужбі міськради уточнили, що при «звичайному» режимі вчителі та учні зберігатимуть соціальну дистанцію в 1,5 метра (хоча це тяжко уявити) та користуватимуться дезінфекторами. Цих норм усі мають дотримуватися при вході до школи, на уроках, у їдальні та під час перерв. Змішане навчання передбачає часткову присутність у школі та дистанційні заняття. Цей варіант беруться відпрацювати до 10 серпня, тобто у кожному навчальному закладі мають розробити власну модель та протестувати її з учнями до 1 вересня.

Усі очікують рекомендацій МОЗу і сподіваються, що навчання розпочнеться в перший день осені.

Бюджет Одеси налаштований витратити більше 23 млн грн на безконтактні термометри, дезінфектори, мило, медичні маски та рукавички.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011