ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




КЛАСИКА, ЩО НАДИХАЄ І ЗЦІЛЮЄ
08.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 62(22180) / Тираж: 8525

Шостий міжнародний фестиваль ODESSA CLASSICS відбудеться, незважаючи на пандемію, але, звісно, з дотриманням усіх рекомендацій МОЗ щодо безпеки та карантинних обмежень.

І ця новина тішить, бо в надскладних умовах класична музика — це те, що зцілює, надихає і допомагає людям відновитися. ODESSA CLASSICS — єдиний музичний фестиваль, який відбудеться в Україні у цьому році.

Концерти проходитимуть із 10 по 23 серпня на чотирьох локаціях: а оперному театрі, у філармонії, на Потьомкінських сходах та у Зеленому театрі.

Президентові фестивалю Олексію Ботвинову вдалося не тільки істотно зберегти програму, оголошену до пандемії, а й організувати додаткові концерти та інші події.

Відкриття фестивалю — 10 серпня о 19.00 в Одеському національному театрі опери та балету. Виступатимуть Цюріхський балет та Олексій Ботвинов.

Швейцарський сучасний балет, відомий на весь світ своїми експериментами, вперше завітає в Україну. Впродовж багатьох років Олексій Ботвинов грав наживо з артистами танцювальних труп Хайнца Шперлі та Йен Хан й увесь цей час мріяв про можливість привезти танцюристів до Одеси. Й нарешті це вдалося. П’ять вистав хореографів Хайнца Шперлі, Йен Хан та Філіпе Португала під акомпанемент Олексія Ботвинова обіцяють публіці незабутні враження.

11 серпня о 19.00 на сцені обласної філармонії — італійський піаніст П’єтро де Марія, який став справжнім відкриттям минулорічного ODESSA CLASSICS, підкоривши публіку особливим відчуттям Шопена.

У програмі — музика Ф. Шопена, П. Чайковського та Ф. Ліста.

12 серпня о 20.00 в Зеленому театрі — концерт Олексія Ботвинова (фортепіано) і Бурхана Очала (перкусія).

Більше десяти років тому Олексій Ботвинов і турецький перкусіоніст Бурхан Очал почали виконувати «Голдьберг-варіації» Баха — один із найскладніших в історії класики творів — і досі не можуть зупинитися. Після Баха вони «замахнулися» на музику інших композиторів: від Мусоргського до Рахманінова. Щоразу виходить щось нове, тому один концерт не схожий на інший. У цьому музичному тандемі Олексій відповідає за класичну частину, а Бурхан — за імпровізаційну. В арсеналі турецького музиканта — десятки різних перкусій, які він пості-йно змінює під час виступу. Цей проєкт уже бачили в різних країнах світу. Але ті, хто вже чув варіації на тему «Перезавантаження» від Бурхана Очала та Олексія Ботвинова, не сумніваються: треба йти — такі концерти завжди неповторні.

14 серпня о 19.00 в Одеському національному театрі опери та балету — Даніель Хоуп та міжнародний бенд музикантів з проєктом «Нове обличчя бароко».

Цей концерт відрізняється від всього, що ми чули про музику у цьому стилі. Даніель Хоуп — не лише видатний британський скрипаль, художній керівник двох оркестрів — у Швейцарії та США, президент Бетховенського дому в Бонні, а й відомий популяризатор класики, ведучий програм на радіо та письменник. Створюючи цей проєкт, митець вирішив зробити його не тільки музичним, а й розмовним. До кожного твору, який звучатиме у програмі, у нього є окрема історія, яку розповідає з блискучим почуттям гумору та неймовірним відчуттям слова. При повному залі ця подія відбувалася у знаменитому Карнегі-холі. А в Канаді його виступ назвали «концертом року».

15 серпня о 19.00 там же, в оперному, — Даніель Хоуп (скрипка) та Олексій Ботвинов (фортепіано).

Цей творчий дует дарує натхнення у світі класичної музики. Разом почали грати три роки тому. Нещодавно записали диск музики Альфреда Шнітке на відомому лейблі Deutsche Grammophon. Для української класичної сцени — це справжній прорив: останні музиканти, пов’язані з Одесою, які записувалися на легендарній студії, — Еміль Гілельс, Давид Ойстрах та Святослав Ріхтер.

Ще одна надзвичайна річ, запланована на цей суботній вечір, — прем’єра нового твору живого українського класика Валентина Сильвестрова «Пасторалі-2020», написаного на замовлення фестивалю та Бетховенського дому у Бонні.

16 серпня о 19.00 у філармонії — Даніель Хоуп та Камерний оркестр нашої філармонії. Диригент — Беньямін Юсупов (Ізраїль). Одеса поєднає у творчому дуеті артистів, які раніше ніколи не грали разом. На жаль, через посилений карантин в Ізраїлі, камерний оркестр «Ізраїльські солісти» приїхати не зможе. Але керівник колективу, диригент та композитор Беньямін Юсупов приїде, і його твори прозвучать у виконання нашого Камерного оркестру та Даніеля Хоупа.

17 серпня о 19.00 у філармонії — Гедімінас Гелготас та камерний ансамбль «Ніко» (Литва).

Гедімінас Гелготас та «Ніко» збирали аншлаги в усіх країнах Західної Європи. Революційних литовських музикантів називають рок-зірками класичної сцени, і це не перебільшення. По-перше, музику самого Гелготаса неможливо обмежити якимось одним жанром. По-друге, саме на їхні концерти в Європі почала ходити молодь — на відміну від України, у Старому світі середній вік слухача досить дорослий. По-третє, атмосфера тих виступів і справді нагадує атмосферу рок-концертів. Звичайно, «Ніко» виконує не тільки твори свого музичного керівника. У програмі одеського концерту, крім Гелготаса, ще й класична музика (Бах, Гласс, Вівальді). Але по-новому.

18 серпня о 19.00 у філармонії — Вадим Репін (скрипка) та Камерний оркестр Одеської філармонії під орудою Ігоря Шаврука.

Вадим Репін — один з найулюбленіших скрипалів-хедлайнерів фестивалю. У 2017-у справжньому вундеркіндові, якого називають володарем таємниць скрипкової майстерності, представникові великої одеської скрипкової школи (учень Захара Брона), публіка аплодувала стоячи, як зазвичай це роблять слухачі у кращих залах планети. На цей концерт очікували, просили його організувати, тож важливо не втратити такої прекрасної нагоди. Минулого разу на концерті Вадима Репіна був переаншлаг, і в зал Одеського оперного не змогли потрапити навіть ті, хто любить та стежить за творчістю маестро.

Ігор Шаврук — один з найулюбленіших вітчизняних диригентів нашого фестивалю. Він не лише блискуче керує Камерним оркестром філармонії, а й, можливо, мимоволі займається музичною освітою всіх, хто потрапляє у поле його харизми. Тонке відчуття музики, що має виконуватися на концерті, — не інтуїція, не випадковість, а усвідомлена рефлексія до деталей.

19 та 20 серпня о 19.00 тут же, у філармонії, Себастіан Кнауер зіграє новий твір Сафаяна «Бетховенські варіації». Це буде світова прем’єра проєкту, який має всі шанси стати новим суперхітом світової класичної сцени.

Крім того, Себастіан Кнауер погодився зіграти другий концерт — замість одного з тих, що були скасовані через пандемію. У програмі — Бах, Мендельсон та Шуберт.

Концерт Естонського національного симфонічного оркестру, що мав відбутися 21 серпня, перенесений на 5 червня 2021 року. Свій 85-літній юві-лей Арво Пярт планував святкувати в Одесі, з великою естонською делегацією, з двома масштабними концертами оркестру, який виконує музику композитора еталонно і з його «благословення». На жаль, через пандемію Естонський національний симфонічний оркестр не зможе приїхати в Україну, бо після повернення всі музиканти мали б «відсидіти» на карантині два тижні, відтак зірвавши концерти на батьківщині. Від ідеї скоротити склад і зіграти програму малими силами після перемовин з керівництвом колективу організатори відмовилися, бо, за словами Олексія Ботвинова, музика маестро Пярта заслуговує на повний склад цього блискучого оркестру. Тому й вирішили перенести обидва концерти на червень 2021-го.

22 серпня о 21.00 — концерт на Потьомкінських сходах (безкоштовний). У програмі — Другий концерт Сергія Рахманінова у виконанні Національного симфонічного оркестру України (диригент Володимир Сіренко) та Олексія Ботвинова.

Другий концерт Сергія Рахманінова — один з найпопулярніших творів фортепіанної музики, його виконували й записували сам Рахманінов, Володимир Горовіц, Святослав Ріхтер та Артур Рубінштейн, а Олексій Ботвинов вважається одним з найкращих виконавців цього композитора в Європі.

Прозвучить також музика Моцарта, Березовського, Бортнянського, Лисенка та Скорика.

23 серпня о 19.00 у філармонії — Лінус Рот (скрипка) з Камерним оркестром Одеської філармонії під орудою Ігоря Шаврука.

Зірковий скрипаль Лінус Рот зіграв в Одесі вже два концерти, і кожного разу публіка запитівала, чи приїде музикант знову. З Відтоді Рот встиг отримати цілу низку європейських музичних премій і записати нові диски. Скрипаль-віртуоз закриватиме програму фестивалю хітом скрипкового романтичного репертуару — знаменитим Концертом Мендельсона мі-мінор.

— Усі квитки, продані до пандемії, — дійсні, — зазначає директорка фестивалю Олена Зозуля. — Усі, хто придбав квитки й абонементи, починаючи із грудня, зможуть потрапити на концерти. У залах буде запроваджена шахова розсадка — місця попереду, позаду, справа, зліва будуть вільні для того, щоб соціальна дистанція не порушувалася.

Традиційно, у рамках фестивалю відбудеться художня виставка — 11 серпня о 15.00 в Одеському музеї західного та східного мистецтва відкриється експозиція Юрія Єгорова «Музика сфер».

Фестиваль ODESSA CLASSICS-2020 — унікальний шанс почути класику, насолодитися і зцілитися музикою, це фестиваль, що об’єднує покоління.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013