ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВІДЛУННЯ НАШИХ НАДІЙ
22.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 65 (22183) / Тираж: 8525

ДО ДРУГОЇ РІЧНИЦІ ПЕРШОГО ВІЙСЬКОВОГО ПАРАДУ НОВОЇ АРМІЇ

Ви пам’ятаєте ті емоції, що переповнювали вас, коли ви дивились той незабутній військовий парад-2018? Ті хвилюючі почуття — гордости, певности в нашій перемозі, у щасливому майбутньому своєї держави — що розцвіли в кожній істинно українській душі то неймовірним, давно, ще від 2014-го, захватом, а то й сльозою щастя й розчулення? Ті відкриті, мужні, рішучі, рідні обличчя українських воїнів, що крокували святковим Хрещатиком під українську музику, в українських строях, у радісному випромінюванні очей тисяч захоплених людей, що стояли обіч?

З упливом часу ті вояки, як і ті, хто був тоді на Хрещатику, на Майдані Незалежности, з гордістю говоритимуть, що вони були учасниками першого військового параду. Параду нашого війська, не відновленого, а відродженого, озброєного, хоч, може, ще не так якісно, як потребувало тоді; війська, здатного захистити нас від агресивного ворога. Фактично наново створеної нової армії — після сепаратистського, за підступної підтримки північно-східного сусіда та його агресії — заколоту на сході, після важких поразок і болісних втрат у цій війні. Армії Свободи. Армії, котра на очах ставала справді українською. За всіма ознаками. Зі своїм гімном — передовсім, який утверджує традицію боротьби за свободу, за українську соборність, за державну самостійність. Своїми військовими відзнаками, привітаннями… Почесними найменуваннями своїх військових частин, що так само утверджує, продовжує цю традицію, яка була перервана окупантом, але тривала вже в інших формах.

І так само ті, хто сидів перед телеекраном чи за комп’ютером, або ж слухав радіо, будуть з гордістю говорити, що вони наче самі побували там того дня — 24 серпня 2018 року, на тому першому справжньому хвилюючому параді.

Нагадаймо собі й те, що і сам парад став чинником відродження армії, зміцнення держави, зростання її міжнародного авторитету. Так, ми могли тоді пишатись рідною країною, своєю державою. Кожен з нас міг тоді з гордістю сказати будь-де: «Я — українець», «Ми — з України». Без патетики і пафосу. Так, як каже про себе і про свою країну американець, поляк чи громадянин маленької Естонії. Може, й не було тоді всіх підстав для цього, але була певність, була віра, і була всенародна та вседержавна любов та повага не лише до наших армійців, а й до всіх добровольців, до волонтерів, до молодих ветеранів не-оголошеної, важкої війни…

Пам’ятаємо, як не хотіли цього параду там, у сусідній країні. А разом з ними й наші — та ні, не наші то, чужі нам люди, сказати б, недогромадяни — зчаста на досить високому рівні. Ненависники нашого цивілізаційного вибору. Нашої ідентичности. Української національної ідеї, яку можна сформулювати одним словом: Незалежність. Сьогодні — їхній час. Вони всюди: в Офісі Президента, у Кабміні, Верховній Раді, у Генеральній прокуратурі, судах… Вони скорочують військо — а нащо його стільки, якщо воно не стріляє у відповідь, бо з ворогом, кажуть, треба домовлятись. Вони ненавидять волонтерів, майданівців, ветеранів… Вони ненавидять нашу мову, її повсюдне цілковите функціонування, яку вони зважують на терезах конституційности, нашу культуру, яку важко, справді, назвати їхньою… Вони не проти, щоби в Україні замість цього був «русскій мір».

Нас позбавили військового параду — в день, що є найдорожчим, найсвятішим для українців, хоч, на жаль, не для всіх поки що. Але неможливо позбавити нас гордости за наших захисників, для яких ціна всіма омріяного миру — не перемовини з ворогом і не компроміси, на які у нас є майстри, а лише перемога. Перемога нової України, в яку ми віримо і яку любимо. Не лише за її вічну красу, за її степи й гори, за щирість і щедрість… А за те, передовсім, що вона є.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014