ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«УКРАЇНО! ТИ ДЛЯ МЕНЕ ДИВО!..»
27.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 66(22184) / Тираж: 8525

Урочистості з нагоди 29-ї річниці незалежності України в Одеській національній науковій бібліотеці розпочалися з низки яскравих подій, серед них — презентація книжково-ілюстративної виставки «Україно! Ти для мене диво!..» та відкриття виставки живопису заслуженої художниці України Наталі Лози «Краса рідного краю».

20 серпня у великому читальному залі було велелюдно, хоча і з дотриманням карантинних вимог. Тут — одесити та гості міста, зокрема колоритна компанія знаних наших митців та їхніх колег із Запоріжжя, які прибули на пленер.

Святкове дійство розпочала бандуристка Юлія Коротченко, методистка відділу народної творчості, фольклору та етнографії Одеського обласного центру української культури. У її виконанні прозвучала музична композиція «Тобі, Україно, з любов’ю…». У супроводі бандури піднесено лунав Гімн України, зал підспівував стоячи. Далі — оплески. Пані Юлія привітала усіх зі святом і повідомила цікаву деталь: вона — ровесниця нашої незалежності.

Ольга Бєльницька, заступник генерального директора з бібліотечної роботи ОННБ, у вітальній промові пояснила назву проєкту «Україно! Ти для мене — диво!..». Це рядки видатного поета-патріота Василя Симоненка, 85-річчя від дня народження якого відзначали у січні в Україні та за її межами. З його ім’ям асоціюються такі поняття, як свобода, чесність, любов до Батьківщини, незалежність.

Ольга Миколаївна наголосила, що соціокультурні науково-просвітницькі проєкти ОННБ, спрямовані на підтримку державної політики, викликають інтерес у широкого загалу. Схвальні відгуки фахівців та медіа отримала багаторічна діяльність бібліотеки задля консолідації суспільства, об’єднання країни навколо національних ідеалів. Серед них — унікальний проєкт Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ціла низка міжнародних, загальнонаціональних та регіональних наукових конференцій.

Науково-дослідницька та науково-бібліографічна робота є пріоритетною в діяльності нашої національної книгозбірні. Бібліографічні покажчики, довідники і каталоги, популярні серед українських та зарубіжних користувачів, високо оцінені фахівцями («Коли кривавивсь і хитався світ. Українські літератори на сторінках одеської преси періоду Національно-визвольних змагань 1917—1919 років» (2020), «Твори Михайла Грушевського у фондах ОННБ» (2016), «Закоханий в українське слово: до 170-річчя від дня народження Михайла Комарова» (2016), «Шляхами пам’яті: антологія творів письменників Розстріляного Відродження» (2008) та інші).

Щороку у бібліотеці урочисто відзначають День незалежності. Серед святкових подій — музичні вітальні, театрально-поетичні студії, мистецькі виставки, яскраві промоакції, зокрема колективне вишивання «Рушника Одещини». Такі заходи посилюють інтерес до книги та читання, багатого інформаційного спадку, яким володіє ОННБ.

Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства ОНУ ім. І.І. Мечникова:

— Національна бібліотека організувала прекрасну виставку, дала можливість не лише наблизитися до книги, але й взяти її до рук. Стовпами українського національного руху завжди були письменники, вони підтримували вогонь українського духу. У багатьох українських оселях поряд з іконою були портрети Шевченка та Франка. До них зверталися з молитвою, розмовляли з ними, адже в них була сила українського духу.

Дорогі друзі, ви погодитесь зі мною, що книга в Україні дуже дорога, а наша національна бібліотека дає можливість безкоштовно користуватися здобутками української культури, української науки. Чудові люди, які тут працюють, виконують роль подвижників, наближаючи нас до книги. Це надзвичайна роль бібліотеки, в якій ми знаходимося, бо вона є осередком загальноукраїнського і навіть європейського масштабу. Хочу побажати вам якомога частіше приходити до бібліотеки, читати, ділитися враженнями з тими, хто вас оточує, і залучати їх до читання.

Наталія Чайчук, меценатка, директорка культурного центру «Український дім Одеси»:

— День Незалежності — свято не лише нашої Української держави, а й нашого «Українського дому», адже ми відкрилися 25 серпня, дев’ять років тому.

Сьогодні я хочу разом з вами поміркувати про Одесу українську. Побутує думка, що в нашій рідній Одесі проживає 133 національності. Думаю, що це не зовсім так й Одеса не зовсім уні-кальне місто. Така ж ситуація в Марселі і Гамбурзі, Петербурзі та Роттердамі, тобто в кожному портовому місті живе дуже багато національностей. 2001 року в Україні проводився перепис населення. З його результатів ми знаємо, що 70% людей, які живуть в Одесі, — це українці, майже 22% — росіяни і менше 9% — представники інших національностей. У нас, скажімо, є один евенк, та він, на жаль, не знає рідної мови, розмовляє тільки російською, проте всім розповідає, що він евенк. А те, що 70% одеситів — це українці, ми забуваємо, і нам треба пробуджувати це розуміння, ми повинні всі звернутися до свого коріння. І не просто звернутися, а ще й творити Україну навколо себе. Всім, хто живе поруч, нагадувати, що вони — українці. Нас багато, ми повинні повернутися до своєї мови, Україна повинна відродитися в наших душах. Ми це робимо, але робімо ще активніше. Слава Україні!

Наталія Лоза, заслужений художник України, на презентації своєї виставки «Краса рідного краю» поділилася, чому місцем проведення імпрези обрала саме ОННБ:

— Для мене можливість побачити свої роботи на стінах національної книгозбірні надзвичайно почесна. Я читачка бібліотеки з того моменту, коли вступила до училища, у віці 15 років. Нас урочисто привели сюди і записали. Ми ходили малювати зі старовинних альбомів, і для мене бібліотека була справді храмом, храмом знань, якою вона і є насправді. Отже, побачити свої роботи на цих стінах, оцінити масштаб того, що ти робиш, — це і зворушливо, і страшнувато, але дуже почесно.

Щодо свята, якого ми всі очікуємо, то виставка приурочена саме до Дня Незалежності України. Всі представлені тут роботи написані у різних куточках України й оспівують красу нашої землі. Вірю, що ми переживемо складні часи і наша країна буде країною, в якій затишно й комфортно, спокійно й безпечно. Зі святом!

Про творчість Наталі Лози розповідали і її колеги — Анатолій Горбенко, народний художник України, професор, голова правління Одеського та Чорноморського відділень НСХУ та Ірина Гресик, голова правління Запорізької організації НСХУ.

Наталя Лоза народилася 1964 року в Харкові у сім’ї народного художника України Адольфа Лози. Навчалася в Одеському театральному художньо-технічному училищі та на художньо-графічному факультеті Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського. Педагоги з фаху — З.Д. Борисюк та О.І Письмиченко. Член НСХУ із 1995 року.

У творчому доробку мисткині — пейзажі, натюрморти, портрети, жанрові картини у реалістичній манері. Для її творчості характерні ліричність, прекрасне відчуття кольору, сміливі композиційні рішення. Наталія Адольфівна займається педагогічною діяльністю — викладає малюнок та живопис на художньо-графічному факультеті нашого педуніверситету.

На книжково-ілюстративній виставці «Україно! Ти для мене диво!..» представлені унікальні матеріали з фондів Одеської національної наукової бібліотеки, що висвітлюють історичні й культурні аспекти становлення України, знакові події та визначні постаті у боротьбі за незалежність нашої держави. Значна частина експозиції знайомить з дивовижними місцями нашої Вітчизни, її самобутньою культурою, звичаями й традиціями. Триватиме вона до 10 вересня, а живопис Наталі Лози експонуватиметься впродовж двох місяців.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013