ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВІДВАЖНИЙ. НОВАТОРСЬКИЙ. ГРАНДІОЗНИЙ
27.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 66(22184) / Тираж: 8525

(Продовження. Початок у номері за 20 серпня)

Шостий міжнародний фестиваль Odessa Classics, що завершився цими днями, був дуже різнобарвним за емоціями, які його наповнювали.

19 і 20 cерпня. За роялем — Себастіан Кнауер

— Ці два концерти для мене — наче прем’єра, ніби мені знову 14 років і я вперше на великій сцені… Я, чесно, хвилююся після такої великої перерви, — зізнався музикант і навіть попросив глядачів зробити спільне фото про цю важливу подію — повернення на сцену після тривалої перерви…

Перший концерт — це дві хоральні прелюдії Баха, Мендельсон і Шуберт. Усе відбувалося мовби на одному подиху. Слухачі дедалі глибше поринали в атмосферу любові й ніжності, яку створював у залі німецький піаніст. Музика ставала динамічнішою, і виступ завершився «Експромтами» Шуберта, після яких — шквал аплодисментів.

Другий концерт почався з виконання двох сонат Бетховена. Знаменита «Місячна» звучала цілком по-новому. Музикант пропускав через себе кожен звук, і вона наповнювалася новим, сучасним змістом.

— Я хотів би поговорити з Бетховеном, — поді-лився Себастіан Кнауер із слухачами.

Організаторам буквально на ходу доводилося змінювати програму. Ледь не відпала світова прем’єра «Бетховенських варіацій» Араша Сафаяна. Їх піаніст мав виконувати разом з філармонійним оркестром, весь колектив якого через випадки захворювання на коронавірус — на самоізоляції. Невелику частину варіацій авторові вдалося перетворити на сольний твір для фортепіано, й одесити стали першими слухачами «Бетховенських варіацій» Араша Сафаяна, що прозвучали як своєрідний дарунок великому композиторові в рік його 250-ліття.

22 серпня. Концерт опен-айр на Потьомкін-ських сходах

Велична і знакова подія всього фестивалю, його головний концерт відбувався напередодні Дня незалежності України.

У виконанні Національного симфонічного оркестру України, одного з найкращих і найвідоміших у Східній Європі симфонічних колективів, звучала геніальна й шляхетна українська класика: музика М. Березовського, Д. Бортнянського, М. Лисенка та М. Скорика.

На сходинках наліплені червоні хрестики, щоб слухачі, розташовуючись, дотримувалися соціальної дистанції, але людей — дуже багато.

За традицією, на сцену виходить переможець третього конкурсу молодих піаністів імені Серафими Могилевської — Юрій Картузов, який віртуозно виконує «Скерцо» П. Чайковського.

(Закінчення на 3-й стор.)У виконанні Національного симфонічного оркестру під орудою Володимира Сіренка звучить один із найромантичніших творів світової класики — Другий концерт для фортепіано з оркестром Сергія Рахманінова. За роялем — Олексій Ботвинов.

Найяскравіша музична подія для всієї України, яка доводить: нас не здолати!

23 серпня. Скрипка Страдіварі і Лінус Рот

Заключний концерт фестивалю приймала філармонія. Справжній подарунок для слухачів — скрипка великого майстра Страдіварі в руках у геніального німецького скрипаля Лінуса Рота.

Неперевершено звучить Соната для скрипки та фортепіано №4 ля мінор у виконанні Лінуса Рота й Олексія Ботвинова. Продовжує програму чарівна «Соната» Сезара Франка. Скрипка Страдіварі звучить так, що кожен її звук дістається глибини душі кожного присутнього.

На «біс» — вишукана крапка фестивалю ODESSA CLASSICS — «Румунський танець» Бартока.

Фестиваль завершився. Просто не віриться, що його вдалося провести, попри всі виклики й перешкоди, труднощі й заборони. 12 концертів зірок європейської класичної сцени, Всеукраїн-ський конкурс молодих піаністів імені Серафими Могилевської, художня виставка Юрія Єгорова та лекторій з історії класики — всі ці події відбулися з дотриманням заходів безпеки, рекомендованих МОЗ України: 50-відсоткова наповнюваність залів, масковий режим, соціальна дистанція, температурний скринінг…

— Хочу всіх привітати з тим, що 6-й міжнародний фестиваль ODESSA CLASSICS все-таки відбувся. Він пройшов у неймовірно складних умовах, але, може, в цьому його особлива цінність. Я дуже хотів — всі ми хотіли — щоб він відбувся цього літа! Це сталося завдяки спільним зусиллям і публіки, й артистів, і партнерів, і гостей, і нашої чудової команди. Можливо, ми навіть увійдемо в історію, бо цього літа в усьому світі змогли відбутися буквально кілька фестивалів. У тому числі наш — ODESSA CLASSICS. Я думаю, що це дуже важливо для нашого міста, для його іміджу на культурній карті світу, це важливо для країни, це важливо для Європи, — зазначив президент фестивалю Олексій Ботвинов, який узяв на себе найбільше навантаження — через зміни у програмі зіграв сім концертів, тричі замінивши оркестр…

Для всіх учасників — для музикантів, організаторів, слухачів — це цілком новий досвід життя і творчості в екстремальних умовах.

І ще радісна новина: наступний — сьомий — фестиваль ODESSA CLASSICS відбудеться у червні 2021-го.

Музика долає кордони, віруси та час і робить нас сильнішими, гнучкішими і ближчими. До зустрічі у наступному році!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011