ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




МІЖ НАШИМ ЗАКОНОМ ТА ЇХНІМИ ЗАБАГАНКАМИ
03.09.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 68(22186) / Тираж: 8525

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що на сьогодні навряд чи можливо провести місцеві вибори на всій території України, включаючи ОРДЛО.

«Я є стовідсотковим прибічником того, що вибори треба проводити за найменшої можливості, якщо це можна зробити, і на всій території нашої держави. Але якщо це не можна зробити, якщо це будуть вибори без виборів, якщо це буде не за українським законодавством, якщо це буде не волевиявлення, а призначення, то це не вибори. І про це треба відверто говорити. Тому я думаю, що це навряд чи можливо», — зазначив спікер.

А ще наголосив, що, згідно з чинним законодавством, вибори оголошуються не пізніше, як за 90 днів до голосування. «Ми це зробили, відповідна постанова була ухвалена, і сьогодні внести в неї зміни — це фактично створити колізію, яку, я не до кінця розумію, як потрібно буде виправляти, бо це може призвести до того, що під сумнів буде поставлена легітимність організації і проведення виборів на всій іншій території нашої держави, тобто там, де вони були оголошені», — пояснив свою позицію Дмитро Разумков. І додав, що наразі таких ініціатив від суб’єктів законодавчої ініціативи не надходило, і він «не впевнений, що вони найближчим часом з’являться».

Як нагадує «Укрінформ» (www.ukrinform.ua), під час засідання Тристоронньої контактної групи Росія висунула Україні вимогу провести місцеві вибори на окупованій частині Донбасу. А в разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання на Сході України, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів «нормандської четвірки».

Після цього керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук направив до Верховної Ради лист щодо зміни постанови про місцеві вибори. За його словами, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до згаданої постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території. Голова ВР Дмитро Разумков заявив, що звернення Кравчука передане профільному комітету.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у питанні проведення виборів на тимчасово окупованій частині Донецької і Луганської областей Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність чи європейський та євроатлантичний розвиток.

На думку віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей проводити необхідно, але нині для цього нема належних умов.

«Моя позиція: в ОРДЛО треба проводити вибори після того, як звідти будуть виведені іноземні війська, як відбудеться роззброєння, демілітаризація, виведення всіх незаконних збройних формувань, встановлено конституційний лад», — заявив він.

За словами посадовця, це дасть змогу приїхати моніторинговій місії від ОБСЄ, щоб засвідчити, що вибори там відбулися за законами і Конституцією України, за Копенгагенськими стандартами та з дотриманням свободи голосування. Але зараз це неможливо забезпечити.

«За моєю інформацією, там продовжують перебувати російські війська, їхні найманці, тому сьогодні там точно не можуть бути проведені вибори, тому що жодна моніторингова місія не приїде туди, бо там небезпечно... Тому спочатку — виконання безпекових умов Мінських угод, які прописані. Тоді можна говорити про призначення виборів», — наголосив Олексій Резніков.

Урядовець звернув увагу і на те, що вибори в ОРДЛО можуть бути призначені окремим законом, про що йдеться у комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей і в законі про особливості місцевого самоврядування: «Парламент України має прийняти окремий закон про дострокові вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, і за цим законом там можуть бути проведені вибори. Постанова ВР регулює вибори на підконтрольних уряду територіях. Це абсолютно різні документи правового характеру та з різними юридичними наслідками».

Тим часом на сайті Президента було зареєстровано три електронні петиції щодо усунення Вітольда Фокіна з посади заступника керівника української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, що датуються 31 та 20 серпня.

Наразі найбільше голосів набрала петиція №22/104790-еп авторства Андрія Смолія, яку станом на 16.45 1 вересня підписали 9126 осіб із 25 тисяч необхідних для розгляду главою держави.

«Вимагаємо звільнити з посади члена Тристоронньої контактної групи по Донбасу Вітольда Фокіна у зв’язку з відвертими антиукраїнськими заявами», — йдеться у цій петиції. Як наголошує автор петиції, у своїй заяві Фокін зазначив стосовно терористичних «ДНР» та «ЛНР», що «потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу».

«Фактично, представник України в ТКГ повторив усі російські наративи щодо «особливого порядку самоврядування», щодо «амністії», а головне — щодо особливого статусу для всієї території Донецької та Луганської областей, частина з якої є контрольованою Україною, а це відповідно здача території нашої держави. Фокін фактично запропонував проводити вибори вже зараз, коли не забезпечені всі відповідні умови для цього, а це пряма загроза легітимізації терористичних республік», — вважає Андрій Смолій. На його переконання такі заяви Фокіна не відповідають інтересам України та є загрозою для безпеки та територіальної цілісності держави, відтак такі люди не можуть представляти Україну у ТКГ щодо Донбасу.

Вимогу виключити з ТКГ Вітольда Фокіна містить і петиція №22/104096-еп, зареєстрована 20 серпня Едуардом Литвиненком. Автор ще однієї петиції — №22/104788-еп, зареєстрованої 31 серпня, В’ячеслав Сокира вимагає звільнення з ТКГ, окрім Фокіна, і голови української делегації Леоніда Кравчука.

Нагадаємо, що Вітольд Фокін в інтерв“ю одному з видань заявив, що, на його думку, війна на Донбасі припиниться і вбережуться життя українських бійців за умови надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а також згадав про оголошення загальної амністії.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зазначив, що окремі коментарі щодо амністії та особливого статусу Донбасу Вітольда Фокіна не відображають офіційної позиції нашої держави.

«Як представник України в гуманітарній підгрупі в Мінську (з червня 2014-го по травень 2019-го — Ред.) я точно знаю, що там нема самодіяльності і всі учасники дуже чітко виконують директиви Міністерства закордонних справ та Президента. І хочемо нагадати, що з вуст нинішніх очільників (української делегації. — Ред.) ТКГ останні заяви звучать як державна зрада, коли на Україну набираються нові й нові зобов’язання, а Російська Федерація не виконала жодного пункту Мінських угод... І треба зараз не вбивць помилувати, а зробити все, щоб Російська Федерація пішла геть із Криму та Донбасу. І, власне, ми очікуємо від влади негайного звільнення Фокіна з ТКГ», — заявила нардеп Ірина Геращенко (фракція «Європейська солідарність»).

Будь-які спроби надати преференції певним територіям є величезною загрозою, яка призведе до порушення цілісності України, заявив під час брифінгу 31 серпня голова депутатської фракції політичної партії «Голос» Сергій Рахманін.

«Фракція «Голос» є противником надання особливого статусу будь-якій території... Чому території, представники яких, нехай невелика частина, але все-таки чинили спротив українським Збройним Силам і ставили під сумнів державність України та взагалі її існування як такої, чому вони мають отримувати окремий статус?.. Будь-які спроби, навіть формальні, навіть часткові, набрати будь-які преференції, політичні, державні, законотворчі, будь-яким територіям є величезною загрозою, яка фактично може призвести до порушення територіальної цілісності», — застеріг нардеп. Водночас він акцентував на можливості надання економічних преференцій для контрольованих територій Донецької та Луганської областей, зокрема задля створення нових робочих місць і відновлення інфраструктури.

Окрім того, політик прокоментував і ймовірне відкликання Вітольда Фокіна з посади першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі: «Юридичної можливості такої нема. Тому що ТКГ, точніше, її члени, вони призначаються указом Президента... А якщо говорити про позицію ВР, то позиція фракції «Голос» абсолютно очевидна, як і деяких інших фракцій, зокрема «Європейської солідарності». Чи буде відповідне рішення парламенту? Треба погоджувати з колегами. Але, зважаючи на політичні стосунки між монобільшістю та Президентом, у мене є величезний сумнів, що ВР може спромогтися на подібну заяву. У будь-якому випадку юридичних наслідків ця заява не матиме»…

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012