ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УКРАЇНСЬКИЙ МІФ ПРО РУХ НА МІСЦІ
05.09.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 69(22187) / Тираж: 8525

5 вересня та 20 жовтня на сцені Українського академічного музично-драматичного театру ім. В. Василька відбудеться прем’єра вистави Єлизавети Мельниченко «Страшне китайське прокляття». Робота над нею тривала впродовж пів року, і якби не карантин, запевняють постановники, її вже давно побачили б одесити.

Авторка п’єси — киянка Єлизавета Мельниченко — займається журналістикою в галузі культури. Її письменницький дебют— книжка «Іншопланетна Рашка», видана в 2017 році, — одразу ж принесла їй літературну славу. У ній ідеться про войовничу позаземну цивілізацію Рашку та її миролюбну сусідку Україну, яка потерпає від нападів агресивної Рашки. Один із центральних персонажів — Вован Вованович Путкін — Довічний диктатор, Люмпенцар і Повелитель Рашки. Книжка змальовує палацове життя, царські полювання, паралельно постійно відправляючи читача в Україну, де йде війна за незалежність від Рашки.

П’єса «Страшне китайське прокляття» — драматургічний дебют авторки, і вперше втілиться він саме на одеській сцені.

Продюсер постановки Євген Лавренчук, головний режисер Одеського національного театру опери та балету, лауреат премії ім. Леся Курбаса, розповідає, що події, які відбуватимуться на сцені, охоплюють останні тридцять років життя в Україні:

— Наразі пострадянське минуле українців не пропрацьоване. Хтось його повністю приймає, а хтось відмовляється від нього. Сьогодні важливо пропрацювати проблеми, прийняти минуле і жити далі.

Режисер постановки харків’янин Борис Кривець ділиться:

— Я більше поринаю в матеріал, аніж вкладаю в п’єсу власний досвід. Мені було цікаво переживати особисті трагедії кожного персонажа.

У виставі йдеться про міфологію української національної свідомості та буття, про штампи, стереотипи і шаблони, що побутують в українському суспільстві, зазначають постановники.

— Герої п’єси хотіли б щось змінити, покращити своє життя, але при цьому вони нічого не намагаються зробити, покладаючи всю провину на якесь прокляття, — каже Євген Лавренчук. — Насправді ж, прокляття не існує. Це вимисел. Спектакль — це мить між реальністю і сном, злам часу між етнічним та сьогоденням, український міф про рух на місці.

У головних ролях — провідна солістка Одеського національного театру опери та балету, народна артистка України Віра Ревенко та артист Українського драматичного театру Олександр Самусенко.

Постановку планують показати на театральних фестивалях у Польщі та Канаді. Якщо вона матиме дебютний успіх в Одесі, то увійде до постійного репертуару «васильківців».

Тож поспішіть до Українського театру (вул. Пастера, 15) сьогодні, 5 вересня, або 20 жовтня о 19.00 на «Страшне китайське прокляття».

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013