ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Одещині — 89: підсумки, проблеми та перспективи нашого регіону
04.03.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 25-26(11015-11016) / Тираж: 10407

Доповідь голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького на засіданні колегії ОДА з нагоди 89-ої річниці утворення Одеської області

Одеська область — край складної та славетної історії, викликів та звитяг, і кожну сторінку її історичного літопису формують, передусім, люди — наші земляки. Впродовж десятиліть безліч талановитих і працьовитих синів і доньок Одещини уславлювали її в усіх сферах суспільного життя.

Феноменом і однією з самих яскравих особливостей області є унікальний національний та конфесійний склад населення. Представники ста тридцяти трьох різних народів та понад сорока конфесійних напрямків поєднали тут свої долі, і це не тільки духовно збагатило нашу землю, а й надало Одещині неповторний, тільки їй притаманний колорит.

Днем народження області визнано 27 лютого1932 року, коли ЦВК СРСР затвердив постанову про створення на території Української РСР п’яти областей. У 1954 році до її складу увійшла територія колишньої Ізмаїльської області.

На цей час Одещина — найбільший за територією регіон України, а її адміністративно-територіальна мапа — це 7 новоутворених районів та 91 територіальна громада, що є найбільшим показником в Україні. Вони різняться за площею та населенням, потенціалом та потужністю, економічним розвитком та спроможністю. Але всі вони наші.

І основний напрямок це: Громада—регіон: Взаємодія, підтримка, єдиний вектор розвитку. Отже з метою поширення найкращих практик сучасного інноваційного управління громадами, захисту їх прав та інтересів, сьогодні ми маємо намір підписати трьохсторонній Меморандум про співпрацю міжобласною державною адміністрацією, обласною радою та Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад». До речі, хочу повідомити вам, що вчора, під час засідання Ради розвитку громад і територій, Президент України підписав Указ «Про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України», відповідно до якого першим завданням новоутворенного Конгресу стане підготовка й написання Муніципального Кодексу України.

Наша область має значний конкурентоспроможний потенціал, зокрема: вигідне географічне розташування, багаті природні та рекреаційні ресурси; унікальні історико-культурні цінності, традиції промислового та сільськогосподарського виробництва, інтелектуальний капітал. Завдяки цьому Одещина завжди посідала лідерські позиції на міжнародній арені. Сьогодні область має тісні зв’язки з багатьма країнами світу, на її території діє 25 дипломатичних установ, чотири постійних представництва міжнародних організацій, і це більше навіть, ніж в деяких країнах.

Одеська область єдина в Україні є дійсним членом 6 європейських регіональних організацій.

Міжрегіональні Угоди про співробітництво в торгово-економічній, науково-технічній і гуманітарно-культурній сферах підписані між Одеською областю та регіонами: Республік Польща, Румунія, Молдова, Болгарія, Грузія, Турецької, Латвійської, Литовської, Італійської, Угорської Республік, Китайської Народної Республіки, Чехії тощо.

За роки, що минули, було в історії Одещини все — стрімкий розвиток та періоди стагнації, злети та падіння і, безумовно, досягнення.

Хочу зупинитися на тому, чим пишаємося, які здобутки та досягнення можемо впевнено стверджувати.

Отже, Економіка Одещини — це

розвинутий транспортний комплекс області, який обслуговує міжнародні транзитні вантажопотоки;

інтенсивне сільське господарство з розвинутою індустрією переробки продукції;

найперспективніший рекреаційний регіон для розвитку туризму;

індустріальний регіон;

науково-технічний і проектно-конструкторський осередок.

У загальноукраїнських здобутках частка нашого регіону становить:

14 % виконаних будівельних робіт;

9 % введеного в експлуатацію житла;

7 % обороту роздрібної торгівлі;

70, 0% обсягів переробки вантажів у портах України, адже недаремно Одещину називають «морські ворота та морський щит України».

З 2014 року Одеська область є основною базою Військово-Морських сил України.

Загалом, Одещина посідає особливе місце в обороноздатності країни, адже в нашому регіоні розташовані всі роди військ та повна інфраструктура сил забезпечення, що, безумовно, впливає на розбудову його соціально-економічного стану.

Одещина — приморський регіон. Морегосподарський комплекс області представляють сім морських торговельних портів.

Достатньо сказати, що тільки три порти області (Одеса, Південний, Чорноморськ) забезпечують 65% загальних обсягів обробки усіх вантажів України.

Наймолодший морський порт — Південний — сьогодні є найбільшим та найприбутковішим портом України, який минулого року досяг свого найвищого вантажообігу за всю історію — 62 млн. тон.

70 років тому було засновано Іллічівський судноремонтний завод — найбільше судноремонтне підприємство України, на якому виконується ремонт суден всіх типів за новітніми технологіями; понад 40 років тому впроваджено паромну переправу «Иллічівськ—Варна»; у 2001 році побудовано Контейнерний термінал Одеса.

А нещодавно ми стали свідками пуску паромного комплексу Орлівка (Україна) — Ісакча (Румунія) — першого в Україні за часів незалежності пункту пропуску європейського зразка, що скорочує шлях з Одещини до причорноморських регіонів та сприятиме стрімкому розвитку туризму, сфери послуг та створенню нових робочих місць.

Знаковою подією для області та міста Одеса стало будівництво у 1961 році Міжнародного аеропорту, а вже сьогодні здійснюється масштабний проект реконструкції, що включає будівництво нового термінального комплексу та злітно-посадкової смуги. Це буде кардинально нова якість та нові злети і це буде новий, сучасний шлях залучення інвестицій.

Значну роль у структурі реального сектору економіки Одещини відіграє Промисловість. Лише вдумайтесь! Ми генеруємо:

6% світових виробничих потужностей з виробництва соняшникової олії та 11% її світового експорту;

65% виноробного потенціалу країни,

40% генерувальних потужностей сонячної енергетики України;

більше 30% виробництва сокової продукції України;

50% консервованих м’ясних виробів.

В області здійснюють свою діяльність 215 великих та середніх промислових підприємств.

Найбільш відомим та знаковим є Одеський припортовий завод, який випускає свою продукцію з 1978 року, головна частина якої, а це 85%, експортується більш ніж у 30 країн світу.

Підприємство ПАТ «Одескабель» — абсолютний лідер, найбільший в Україні виробник кабельно-провідникової продукції. У номенклатурі заводу понад 10 000 маркорозмірів продукції. В Україні споживачами є всі оператори мобільного зв’язку, атомні електростанції, залізниця та великі промислові підприємства металургії, машинобудування.

Продукція «Одескабель» експортується до Німеччини, Італії, Іспанії, Чехії, Словаччини, Польщі та інших країн Центральної та Східної Європи.

Крім того, відомі за межами регіону та країни підприємства галузі машинобудування: «Телекомунікаційні технології» з виробництва лічильників та телевізійних приймачів; «Телекарт-Прилад» з виробництва комунікаційної апаратури, військової техніки та навіть кисневих концентраторів; «Укратлантик», який виробляє електроводонагрівачі та електроконвектори; «Айсберг» — холодильне устаткування; «Одеський авіаційний завод» тощо. У металургії — «Стальканат-Сілур». Лідером фармацевтичної галузі в регіоні є «Інтерхім», який входить до ТОП-10 провідних вітчизняних виробників лікувальних препаратів.

Частка харчової промисловості в загальному обсязі реалізованої продукції складає до 40%.

Найбільш відомими переробниками сільськогосподарської продукції та виробниками харчових продуктів є: підприємство «Вітмарк-Україна», що експортує свою продукцію в більш ніж 25 країн; «Шабо», «Дельта Вілмар Україна» та «Олсідз Блек Сі».

Одеська область — історично і географічно визнаний сільськогосподарський регіон. Зерновиробництво та овочівництво, виноградарство та тваринництво, харчова і переробна промисловість, наукове забезпечення аграрного сектору — ці складові є запорукою продовольчої безпеки та нормальної гідної якості життя.

Нагадаю, що у 2016 році область вперше в своїй історії зібрала рекордний врожай — 4, 5 млн. тон зерна!

Зрошувані землі займають близько 11% сільгоспугідь області та забезпечують виробництво більш як 40% кормів, 80% овочів, 100% рису і понад 20% зернових культур від всієї отриманої валової сільгосппродукції області.

Незважаючи на критичну ситуацію, у якій минулого року опинилася Одещина внаслідок жахливої посухи, наші аграрії змогли мобілізуватися, вистояти і в черговий раз показати свою силу та професійність, як справжні нащадки Макара Посмітного, Марії Шолар, Миколи Миндру та інших видатних «господарів полів». Це такі відомі агропідприємства Одещини, як «Прогрес Агро» (Балтський р-н), «Колос», (Біляївський район), «Агрофірма Бургуджі» (Арцизький район), «Агрофірма Петродолинське» (Овідіопольський), «Агропрайм Холдинг» (Ізмаїльський район), «Агрофірма Маяк» (Березівський р-н) та інші.

У свою чергу, ми як влада маємо надати всебічну підтримку нашим сільгоспвиробникам та зробити все можливе.

Так, у лютому поточного року був підписаний тристоронній Меморандум про співпрацю між Одеською обласною державною адміністрацією, акціонерним товариством «Аграрний Фонд» та державним підприємством «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів», метою якого є забезпечення продовольчої та цінової стабільності в області, розширення агропромислового виробництва та модернізація виробничих потужностей.

Проте, необхідно розуміти, що продовольча безпека регіону в значній мірі буде залежати від того, наскільки ефективно адаптується сільське господарство та аграрії до майбутніх агрокліматичних умов вирощування сільськогосподарських культур.

Саме тому, одним з пріоритетних, стратегічних напрямків сьогодні визначено зрошення.

Нагадаю, що в рамках реалізації Програми відновлення та розвитку зрошення в Україні, Одеська область обрана у якості майданчика для впровадження пілотного проєкту.

А цього тижня підписано Угоду про співпрацю між обласною адміністрацією та Державним агентством водних ресурсів України щодо подальшого розвитку водного господарства та зрошуваного землеробства в регіоні.

Хочу наголосити, що вже в липні поточного року почне діяти ринок землі, і актуальною, якщо не головною, проблемою у цьому контексті є судова реформа. Власники та користувачі земельних ресурсів мають почувати себе захищеними. Сьогодні в області вже розпочато роботу щодо впровадження земельної реформи. Одним з основних завдань на цей час є проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності. Це дозволить встановити місце розташування, межі та розміри цих земельних ділянок, а відомості про них внести до Державного земельного кадастру.

Наступні важливі складові якісного життя — це Водопостачання, енергозабезпечення та енергозбереження.

Будівництво резервуарів чистої води, перекладка аварійних ділянок водопровідних мереж і оптимізація роботи насосних станцій дозволило забезпечити ще у 2004 році цілодобове водопостачання та покращення якості води в м. Одеса. І ми не зупиняємося. Тісно співпрацюємо та координуємо зусилля із підприємством «Інфоксводоканал» у напрямку забезпечення споживачів необхідним обсягом якісної питної води.

В Одеській області представлені усі основні види відновлювальної, альтернативної енергетики: з використання енергії сонця, вітру, води та біогазу.

З 2019 року в області активно почалося використання енергії вітру — реалізовано перший проєкт будівництва вітрової електростанції із встановленою потужністю 33 МВт, а на початок поточного року в області функціонують 57 об’єктів, загальною потужністю понад 550 МВт — це сонячні, вітрова та гідроелектростанція, комплекси з перероблення органічних відходів в біогаз. І рівень виробництва альтернативної електроенергії щороку зростає.

Одеська область — потужний центр науково-медичних досліджень та новацій в медичній сфері.

Плідно розвивається одеська офтальмологічна школа, заснована академіком Філатовим, одеська терапевтична школа, фундаторами якої є учні видатного фізіолога Сергія Боткіна, Центр медичної реабілітації дітей ім. Бориса Литвака — «Будинок з ангелом», де надається медична, психологічна та соціальна допомога хворим дітям.

Ці медичні осередки, без перебільшення, відомі не тільки в Україні, а й далеко поза її межами.

Саме у нас вперше в Україні було започатковано та реалізовано проект телемедичного консультування. На базі обласної клінічної лікарні діє обласний центр телемедицини, до якого на цей час вже підключено 93 заклади охорони здоров’я, і це надає можливість максимально підняти якісний рівень медичної допомоги в сільській місцевості.

В рамках державної програми «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості» в Одеській області активно реалізуються проєкти з будівництва сучасних амбулаторій, прийомних відділень та їх оснащення новим медичним обладнанням, засобами зв’язку та автотранспортом для сімейного лікаря.

Одещина — перша область в Україні, що розбудувала мережу реперфузійних центрів для оперативної відповіді на виклик загрозливої патології — серцево-судинних хвороб — на базі Одеської обласної клінічної лікарні, Балтської районної лікарні та Дунайської обласної лікарні.

Три роки тому вперше в історії області відкрито найбільший в Україні Центр нефрології та гемодіалізу, що дало змогу ліквідувати чергу на отримання медичної допомоги хворим з нирковою недостатністю.

На цей час в регіоні діє 20 ковідних лікарень першої хвилі, збільшилась кількість ліжок з киснезабезпеченням.

Ми впроваджували всі рекомендовані МОЗ України протиепідемічні заходи та стандарти надання медичної допомоги, продовжуємо активно працювати в напрямі інфекційної безпеки. І головне завдання регіону зараз — вакцинувати населення.

Вчора на Одещині стартувала всеукраїнська вакцинація. На першому етапі вакцину отримають3547 медичних працівників стаціонарів, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу. Перше щеплення в регіоні отримав лікар-інфекціоніст, завідувач дитячого відділення Одеської міської клінічної інфекційної лікарні Сергій Костенко.

Сьогодні область залишається лідером в Україні по кількості закладів соціального захисту дітей. Всього в області налічується 11 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, обласний притулок для неповнолітніх «Світанок», функціонує 52 Дитячих будинки сімейного типу та 189 прийомних сімей.

До речі, Одещина є унікальною своєю гуманітарною та соціальною сферами.

Освітній потенціал регіону — це потужна інфраструктура, значний науково-технічний і проектно-конструкторський доробок, лідерство у підготовці кадрів та впровадження проектів освітніх інновацій.

Освітні потреби забезпечують заклади дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

В області реалізується проєкт Президента України «Велике будівництво», в рамках якого відбудовуються школи, дитячі садки, стадіони, басейни.

З метою створення умов для реалізації потенціалу особливих дітей, їх адаптації в суспільстві засновано мережу інклюзивно-ресурсних центрів, що є однією з найпотужніших в Україні (наразі їх функціонує 38);створено тренінговий центр інклюзивних технологій обласного центру підтримки інклюзивної освіти — єдиний на сьогодні в Україні.

Відомий не тільки в Україні, а й в світі, наш стратегічний інтелектуальний запас — це 22 вищих учбових закладів різних напрямків та 37 наукових установ і організацій, зокрема 6 — Національної академії наук України, 17 наукових центрів закладів вищої освіти, 14 галузевих науково-дослідних інститутів, серед яких такі знані своєю дослідною діяльністю та науковими напрацюваннями, як: Інститут морської біології НАН України, Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук, Український науковий центр екології моря, Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень.

Одеський регіон відомий всьому світові своїм найпотужнішим в Україні культурно-мистецьким потенціалом та іменами видатних митців. Достатньо згадати такі уславлені імена, як Степан Олійник та Костянтин Паустовський, Анна Ахматова і Петро Ніщинський, Віра Холодна та Василь Кандинський, Христо Ботєв і Костянтин Данькевич, Давид Ойстрах, Юрій Олеша, Ільф і Петров, Віра Інбер, Леонід Утьосов, Кіра Муратова та Михайло Жванецький.

Цей перелік можна продовжувати нескінченно. Отже, здобутки нашої культури стають надбанням усього світу.

Тільки усвідомте! 9 театрів та обласна філармонія, 22 музеї, понад 700 бібліотек, 70 мистецьких шкіл, 725 клубних закладів, 5 обласних центрів національних культур, Національна музична академія ім. Нежданової та спеціальна музична школа ім. професора Столярського, національний філармонійний оркестр, 3 заклади фахової передвищої освіти мистецького напрямку. Який потужний духовно-інтелектуальний скарб!

Але сьогодні особливу увагу мушу закцентувати на стані галузі культури в районах області. Зараз, коли громади отримали в своє підпорядкування заклади культури, хочу наголосити на тому, що нормальне, дієве функціонування галузі можливе лише за умови збереження мережі та кадрового потенціалу працівників культури, фаховий рівень яких, до речі, є достатньо високим. Треба зважено підійти до процесів реорганізації: не знищувати, а раціонально оптимізувати, а головне зберегти бібліотеки, клубні заклади, школи мистецтв, народні колективи.

Я пам’ятаю безпрецедентний для України експеримент щодо збереження кадрів, перш за все, у сільській місцевості, який ми провели у 2003 році: всі працівники культури нашої області за рахунок додаткових бюджетних коштів були переведені на повні ставки, а художньому і керівному персоналу театрально-видовищних підприємств була призначена постійна 50% надбавка до посадового окладу.

Ми здійснювали передплату на основний комплект періодичних видань для усіх бібліотек області, поповнювали за рахунок коштів обласного бюджету бібліотечні фонди, придбали перші комп’ютери для всіх бібліотечних систем, а для кожного відділу культури райдержадміністрацій — автобуси «Газель», які я досі бачу в робочому стані, коли відвідую область. І хочу наголосити: це був не тільки внесок до матеріальної бази галузі, це значно зміцнило її авторитет!

Безумовно сьогодні необхідні якісні реформи в галузі культури. Одним із успішних проектів реформування є створення 40 сучасних культурно-освітніх медіа-центрів на базі бібліотек, де проводять тренінги із комп’ютерної грамотності, програмування, іноземних мов, прожект-менеджменту. В сучасні інноваційні арт-лабораторії сьогодні переформувалися Одеський художній музей і музей західного та східного мистецтва.

Розбудовує свої можливості туристичний потенціал області, і це багато в чому завдяки світовій перлині — Одеському національному академічному театру опери та балету, знаним Потьомкінським сходам, українській Венеції — місту Вилкове, старожитній Білгород-Дністровській фортеці, яка включена до Попереднього Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Біля чотирьох з половиною тисяч пам’яток культурної спадщини та 12 міст області занесені до Списку історичних населених місць України. Курортом державного значення визнано природні території Куяльницького лиману.

Одещина спортивна подарувала світу декілька поколінь видатних спортсменів, які уславили наш край на міжнародній арені. Достатньо сказати, що Одеська область вписала славетну сторінку у світовий Олімпійський літопис: наші спортсмени вибороли 45 медалей літніх та зимових Олімпійських Ігор, а також 19 медалей Паралімпійських та 98 медалей Дефлімпійських ігор.

Розвивається мережа дитячо-юнацьких спортивних шкіл, федерацій та клубів, дитячих секцій; високі показники демонструє ветеранський спорт.

Одним із найважливіших завдань для забезпечення розвитку фізичної культури і спорту залишається збереження та розбудова спортивної інфраструктури.

Протягом останніх років, завдяки співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування та меценатів, на території Одеської області побудовано такі сучасні спортивні об’єкти, як спортивні комплекси в м. Балта та в селах Маяки і Крижанівка, стадіони в м. Біляївка, смт Авангард та м. Южне, готується до відкриття новий Палац спорту в м. Ізмаїл.

Але історія Одеської області відзначена не тільки досягненнями та здобутками, а й втратами.

Наші втрати пов’язані, перш за все, із значною кількістю історичних потрясінь та глобальних подій, що змінили світогляд та призвели людство до трансформацій і перебудов в економічних, політичних та соціальних процесах.

Найбільших втрат — мирного населення, мобілізованих, солдатів, та руйнування — зазнала область у роки Другої світової війни, коли вся сучасна Одещина була окупована фашистськими загарбниками та Румунією від жовтня 1941-го до серпня 1944 року. Ми віддаємо шану та пам’ятаємо подвиги і героїзм наших воїнів та земляків, які поклали свої життя, виганяючи нацистських окупантів з Одещини.

Сьогодні, понад 75 років по тому, ми знов втрачаємо наших земляків — патріотів Одещини, які загинули на Сході країни під час антитерористичної операції, відстоюючи інтереси державності та свободи.

Болюче вразили регіон кризові явища 90-х років.

Так, було втрачено колись славнозвісне Чорноморське морське пароплавство (ЧМП), закрито та ліквідовано низку унікальних підприємств харчової промисловості, птахофабрики тощо; припинила виробничу діяльність і низка промислових підприємств, які формували цілі галузі: верстато- та машинобудування, металургію, нафтоперероблення.

І що дуже вразливо та боляче — зникають наші села. З облікових даних виключено вже 38 населених пунктів. Знижується завантаженість сільських шкіл, зменшується кількість їх випускників.

Стан агропромислової галузі (особливо в останні роки) характеризується «зносом» людського капіталу, занепадом духу, розчаруванням, втрати перспектив і різкою депопуляцією в сільській місцевості. Село потрібно відновлювати, а це можливо тільки в тому випадку, якщо воно не буде експлуатовано.

З 1993 року призупинено через відсутність фінансування будівництво та реконструкція меліоративних систем, наприклад, Дунай-Дністровська зрошувальна система, є непрацездатною понад 23 років.

Викликає занепокоєність зношеність доріг місцевого значення.

Реальну загрозу екологічній безпеці складає високий рівень утворення і захоронення відходів на сміттєзвалищах та низькі показники їх використання як вторинної сировини.

Хочу відзначити, що запорукою економічного розвитку, злагоди та національної безпеки є чітка, спільна, скоординована діяльність силових і фіскальних структур та відомств в Одеській області, що здійснюється у рамках цільової програми «Безпечна Одещина». Зауважу, зокрема, що на цей час вживаються дієві заходи щодо протидії та виявлення фактів корупції, але той факт, хто саме опиняється серед порушників, вражає та засмучує. Минулого року до адміністративної відповідальності щодо правопорушень, пов’язаних із корупцією притягнуто: 188 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 32 депутати місцевих рад, 30 держслужбовців, 15 працівників поліції, 7 службових осіб суддівської гілки влади!

У березні 2020 року Одеський регіон, як і увесь світ, зіткнувся з пандемією, що змінила майже всі логістичні процеси, усталений формат життя. Внаслідок пандемії та введених карантинних заходів відбулось падіння обсягу реалізованих послуг населенню, їх обсяг зменшився більш ніж на 20, 0% майже в усіх сферах. За карантинний період на 27% зросла кількість безробітних. Зменшилися обсяги надходжень до бюджетів усіх рівнів.

До того ж COVID-19 виявив таку болючу проблему, як недостатність молодих кваліфікованих медичних кадрів на місцях.

Як бачимо, проблем багато, і вирішувати їх нам, адже ми живемо і працюємо тут, на одеській землі.

До речі, символічно, що День народження Одещини співпав із трьохмісячним терміном мого перебування на посаді, адже саме 27 листопада Указом Президента України я був призначений головою обласної адміністрації. А це практично ті знакові сто днів, які для будь-якого керівника є випробувальним періодом.

Отже, як керівник області чітко усвідомлюю свою величезну відповідальність перед Одещиною. В цей дуже непростий час з його буремними викликами — корона вірусною інфекцією COVID-19, критичним станом екологічної безпеки, складними умовами адміністративно-територіальної реформи, — ми маємо бути гранично відповідальними, зґуртованими та мобілізованими, щоб майбутнє нашого краю, наших дітей було гідним та захищеним.

ОДЕЩИНУ У МАЙБУТНЬОМУ я бачу регіоном високого рівня життя в умовах гармонійного поєднання розвитку підприємництва із розвитком культури, науки, соціальної сфери та збереженням довкілля. Необхідно визначити пріоритети та завдання, які охоплюють всі ключові сфери життя регіону, і головними з яких сьогодні є:

збереження миру, політичної стабільності, міжнаціональної злагоди

подолання пандемії коронавірусної інфекції COVID-19;

вибудова діючої вертикалі «громада-область-центр».

Якими є наші пріоритети та плани на майбутнє? Перш за все, це розроблений на цей час Одеською обласною державною адміністрацією Пілотний проєкт «Одещина.3D», метою якого є розширення можливостей та повноважень регіональної влади і територіальних громад стосовно децентралізації, дебюрократизації та діджиталізації суспільно значущих соціально-економічних процесів та залучення інвестицій в Одеську область.

Нами напрацьована конкретна дієва стратегія та програма, що фундуються на державних пріоритетах розвитку територій. За умови реалізації зазначеного проєкту область може стати лабораторію та стартовим майданчиком впровадженню нової локальної адміністративно-управлінської та соціально-економічної моделі, а держава отримає перевірений на практиці механізм дієвого співробітництва у форматі «Держава — місцеве самоврядування».

Ми звернулися до Президента України і вже невдовзі очікуємо на відповідний Указ.

Наступний актуальний напрямок діяльного поточного року — це заходи, які ми передбачаємо в рамках підготовки до 30-річчя Незалежності України.

Хочу також зупинитися на стратегічних для життєдіяльності та розвитку регіону пріоритетах

У напрямку розбудови транспортної та логістичної інфраструктури передбачено:

Завершення реконструкції автомобільних мостів через Хаджибейський і Сухий лимани та розробка проекту будівництва автомобільного мосту через Дністровський лиман.

Проведення робіт із запобігання руйнування дамби Хаджибейського лиману та проїжджої частини автомобільної дороги в обхід м. Одеса.

Проєктування та будівництво автомобільної дороги загального користування державного значення «Одеса—Рені» в обхід території Республіки Молдова.На цей час видано дозвіл на розробку проекту відведення земельних ділянок.

Завершення будівництва автомобільної дороги загального користування державного значення «Обхід с. Сухий Лиман». На цей час вже ведуться підготовчі роботи з реалізації проекту.

Завершення реконструкції міжнародного аеропорту в м. Одеса та відновлення діяльності міжнародного аеропорту «Ізмаїл» із реконструкцією злітно-посадкової смуги та терміналу.

Запуск потяга «Інтерсіті» за маршрутом Одеса — Затока — Білгород-Дністровський — Арциз — Ізмаїл, що дасть імпульс для розвитку туристичної галузі Українського Придунав’я.

Координацію та співпрацю із Місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні у напрямку управління кордонами та облаштування пунктів пропуску.

Стосовно енергозбереження та забезпечення енергетичної незалежності регіону передбачається:

Завершення проектування повітряної лінії потужністю 330 кВ «Новоодеська — Арциз», реалізація якої забезпечить енергонезалежність Українського Придунав’я від Республіки Молдова. На цей час вже отримано дозвіл на розробку проекту відведення земельних ділянок.

Продовження будівництва вітропарків Южне Енерджі у м. Южне та Дністровської ВЕС: поточного року заплановано запуск 10 вітротурбін загальною потужністю 40 МВт в с. Старокозаче Білгород-Дністровського району.

У напряму екологічної безпеки:

Актуалізується потреба в будівництві сміттєпереробних заводів;

Триває робота щодо завершення будівництва та введення в експлуатацію системи водовідведення від станції біологічної очистки «Північна».

У сфері водопостачання:

Цього року розпочнеться будівництво Болградського та інших групових водопроводів для забезпечення питною водою населених пунктів районів півдня Одеської області, а також буде продовжено будівництво Татарбунарського водопроводу

Заплановано до впровадження заходи щодо розвитку меліоративної системи, що поверне виробництво зерна та овочівництво в жаркі степи Буджака, зокрема проєкт «Реконструкція зрошувальних систем Нижнього Дністра в Україні», який включений до «Переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів, які реалізовуватимуться на території Одеської області»

У медичній галузі плануємо:

«Будівництво сучасної обласної дитячої клінічної лікарні третього рівня» —регіонального центру материнства та дитинства на 30 відділень потужністю 700 ліжко-місць; консультативно-поліклінічне відділення розраховано на 150000 відвідувань на рік, що дасть змогу забезпечити високоспеціалізовану медичну допомогу, в тому числі екстрену — дітям.

Будівництво міжрегіонального сучасного респіраторно-інфектологічного центру в с. Усатово

У сфері культури, мистецтва та збереження національної спадщини передбачено наступне:

Проведення реставрації будівлі, оновлення приміщень та оснащення звуко- світлообладнанням Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька. Відкриття до 30-річчя Незалежності України.

Підготовка науково-проектної документації з реставрації пам’ятки архітектури національного значення — будівлі Одеської обласної філармонії. Зауважу, що обласна філармонія, будівля на Думській площі, 1, Одеський художній музей, Білгород-Дністровська фортеця внесені в перелік об’єктів, які підлягають реставрації в рамках державної програми «Велика реставрація». Адже ці знакові культурні об’єкти є базовими майданчиками проведення потужних міжнародних іміджевих проєктів, зокрема таких, як: Міжнародні фестивалі мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», «Odessa Classic» та «Одеса. Джаз-фест», книжковий фестиваль «Зелена хвиля», кінофестиваль тощо.

Ремонт та реставрація приміщення на Троїцькій, 25 та подальшого розміщення там Державного Архіву Одеської області.

У галузі фізкультури та спорту планується масштабне будівництво та реконструкція низки спортивних об’єктів, а саме:

завершення ремонту комунального закладу «Одеська обласна школа вищої спортивної майстерності «Олімпієць» — єдиної зимової легкоатлетичної бази та центру розвитку олімпійських та паралімпійських видів спорту.

реконструкція Одеського палацу спорту — унікальної для спортивно-видовищної споруди.

будівництво в м. Одеса нового сучасного спорткомплексу відповідного вимогам щодо проведення міжнародних змагань.

Крім того, в наших планах

Впровадження механізмів з утворення спеціального режиму інвестиційної діяльності на території реалізації зони пріоритетного розвитку на полях фільтрації в місті Одесі.

З метою вирішення комплексу проблемних питань соціально-економічного розвитку південної частини Одеської області ми активно працюємо над можливістю утворення ВЕЗ «Буджак» або ж введення спеціальних режимів інвестиційної діяльності на території субрегіону Нижній Дунай.

Зареєстровано та розпочато діяльність Агенції регіонального розвитку Одеської області, серед основних завдань якої — залучення інвестиційних та кредитних ресурсів, міжнародної технічної допомоги для регіонального розвитку та підвищення інвестиційної привабливості регіону.

Сприяння розвитку телевізійного мовлення громад, покриття території області якісним цифровим сигналом, продовження впровадження малопотужного місцевого FM-радіомовлення громад тощо.

Також в пріоритеті — подальший розвиток цифровізації, зокрема цифрова трансформація, перехід установ на електронний документообіг, впровадження електронних сервісів тощо.

Необхідно відновити ефективне, дієве співробітництво з галузевими відомствами та міністерствами, залучити максимальну увагу до наших проблем в нинішніх умовах нової адміністративно-територіальної реформи.

Зауважу, що реалізацію усіх зазначених проектів та програм стратегічного розвитку ми розглядаємо виключно у контексті координації та співпраці із депутатським корпусом — народними депутатами України від Одещини, депутатами Одеської обласної ради та Одеської міської ради та інших місцевих рад.

Цього року започатковано колегіальні зустрічі із парламентарями, обраними від нашого регіону, де обговорюються нагальні питання життєдіяльності області, зокрема прийняття відповідних законодавчих ініціатив, які мають пріоритетне значення для соціально-економічного розвитку Одещини. Координація зусиль дає потрібний результат: народні депутати підтримують та відстоюють позицію регіональної влади. Отже, дякуємо за таку підтримку і порозуміння та сподіваємося на подальше плідне співробітництво із депутатським корпусом.

Можна мріяти та говорити про наше майбутнє, але треба чітко усвідомлювати, що на нас чекає дуже багато роботи.

Ми готові до реалізації амбітних, дієвих проєктів, широкомасштабної і конструктивної співпраці, до якої будуть долучені всі органи державної влади та місцевого самоврядування, широкі кола громадськості, кожний з вас.

Історія не прощає байдужості і непослідовності, розслабленості і самозаспокоєння, особливо сьогодні, в переломну епоху змін в усьому світі. Ми маємо досягти гідних результатів! Вірю, так і буде, адже ми потужна «одеська» команда, і у нас вистачить сил та рішучості для здійснення всіх задумів і планів.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011