ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Великодні клопоти громад Одещини
30.04.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 31-32(22354-22355) / Тираж: 8525

Великдень — найбільше свято кожного українця-християнина. Завжди до цього дня в громадах проводили толоки, великі прибирання, чепурили оселі, господині пекли паски, діти й дорослі чаклували над писанками — всі готувалися до світлого Христового Воскресіння.

А як зустрічали свято у нинішню лиху годину?

— Цьогоріч українці готувалися до Великодня по-особливому. З турботою й вірою в перемогу кулінарні батальйони пекли паски й варили-смажили смачні страви, щоб передати захисникам на передову і тим, хто, втікаючи від війни, знайшов прихисток у їхніх громадах. Дітлахи на майстер-класах у школах та бібліотеках створювали обереги для наших воїнів та розписували писанки, — каже Юлія Молодожен, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Скажімо, у творчій майстерні Арцизької публічної бібліотеки впродовж передсвяткового тижня з ранку й до обіду проводилися майстер-класи зі створення писанок. Як зазначають організатори: «Було приємно бачити велике бажання дітей ретельно робити щось своїми руками, спілкуватися, дізнаватися про нове. Радувало й те, що багатьох супроводжували батьки і допомагали їм поратися з творчими завданнями».

Толоки, прибирання, озеленення — кожна громада прагнула навести лад на своїй території. А дехто, попри всі негаразди, встановив святкові фотозони, аби вголос ствердити: «Україна переможе!». Як приклад — центр Подільської міської територіальної громади.

— Кожна з цих фотозон — неповторна. З особливим захопленням тут роблять світлина на пам’ять з великими писанками. Це нагадування землякам і гостям міста, зокрема вимушеним переселенцям, про свято Воскресіння Христового, свято перемоги життя над смертю, добра над злом та єднання християн світу, — зазначили у Подільській міській раді.

У Біляївській громаді святкову зону в центрі міста прикрасили композицією з п’яти екс-клюзивних писанок, а також традиційним Великоднім деревом. Конструкції півтораметрових яєць виготовили на місцевому підприємстві КП «Спутник», а розписали-оздобили їх тутешні художники. Усі писанки — екс-клюзивні. Переважали в них національні, жовто-блакитні кольори.

— Ідея була така, щоб разом із місцевими майстрами створити не просто унікальні писанки-шедеври, а закодувати Великодні побажання кожному українцеві та всій нашій Україні, — поділилася Тетяна Малєвська, керівниця управління культури Біляївської міської ради.

Великоднє ж дерево традиційно прикрасили писанками, приготовленими як тутешнім людом, так і гостями. Отож кожен охочий зміг долучитися до оздоблення святкового дерева.

Відвідуючи фотозону, біляївці та приїжджі могли дізнатися про традиції писанкарства. Для цього достатньо було відсканувати розміщений там QR-код.

— QR-код пересилав до статті «Код нації», опуб-лікованої на сайті Біляївка.сіті. Це культурно-історичний екскурс, який за-свідчує, що українське коріння має тисячолітню історію і багату культуру. І сьогодні ми захищаємо не лише нашу землю, а й нашу історію і нашу культуру, — наголосила Тетяна Малєвська.

У Визирській громаді пройшов великодній калейдоскоп «Добром примножимо добро». Як повідомили у відділі освіти, молоді та спорту сільської ради, дорослі й діти змогли долучитися до таких заходів, як онлайн-фестиваль «Великодній сувенір», благодійна акція «Великодній кошик», відкритий конкурс-виставка «Великодня писанка» та акція з впорядкування й озеленення територій «Великодня толока».

Нинішній Великдень, який ми переживаємо в умовах війни, — це ще й свято нашої віри у перемогу і відродження України. І в цьому твердо переконані організатори заходів, як названих, так і не названих у цьому дописі, що відбулися в усіх куточках Одещини.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013