ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Місце зустрічі — бібліотека
13.06.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 47-48(11391-11392) / Тираж: 10407

Книжки військовим вручила Ірина Бірюкова

Щороку влітку Одеська національна наукова бібліотека стає центром великого свята книги. Три дні наприкінці минулого тижня тут, на вулиці Пастера, було людно, цікаво, пізнавально, весело — додайте свої враження, а вони точно були.

Офіційно про подію: під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, державної установи «Український інститут книги», Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» провели «Інтелект-форум 2024», у рамках якого відбулися XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт».

Цей рух не спинити

Захід — загальнонаціональний, і, як засвідчували його учасники, повномасштабна ворожа агресія не здатна зупинити культурно-мистецький рух в країні. Одеська національна наукова бібліотека вже вкотре стала місцем зустрічі книголюбів, письменників, фахівців видавничої справи, науковців, літературознавців, мистецтвознавців, ілюстраторів книги, бібліотечних фахівців і широкої громадськості.

Василь Гуляєв, міський голова Чорноморська, цікавиться новинкамиВасиль Гуляєв, міський голова Чорноморська, цікавиться новинками

Метою XXIV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» визначили сприяння відродженню і розквіту культури в Україні, утвердженню національної ідентичності українського народу та популяризації державної мови, що набуває особливо важливого значення під час війни. Виставка-форум також була покликана стимулювати розвиток книговидавничої справи та книгорозповсюдження, сприяти промоції та репрезентації сучасної української книги, вихованню культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, поповненню бібліотек Одещини сучасною книжковою продукцією.

Цьогоріч на виставці-форумі були представлені нові видання близько 60 вітчизняних видавництв, які презентували наукові, навчальні, історичні, краєзнавчі видання, художні твори різних жанрів для дітей і дорослих, класичні та сучасні іноземні твори в перекладі українською.

На урочистій церемонії відкриття привітав учасників виставки-форуму т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, окремо подякував Одеській національній науковій бібліотеці за лідерство і цікаві проєкти. Міський голова Геннадій Труханов розповів, що цьогоріч у п’ять разів збільшено бюджетні витрати на придбання нових книг українського видавництва для бібліотечної мережі Одеси, до справи поповнення книжкових фондів книгозбірень також залучаються меценати. Наразі ведуться перемовини з порідненими містами щодо створення залів іноземної літератури. За словами мера, міська влада має намір всіляко підтримати видання «Дерибасівська — Рішельєвська».

Геннадій Труханов привітав Никиту Геруса з виходом книги «Що таке для мене мир»Геннадій Труханов привітав Никиту Геруса з виходом книги «Що таке для мене мир»

Привітали учасників заходу заступник начальника Одеської ОВА Антон Шалигайло та перший заступник голови облради Олег Радковський. Генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури Ірина Бірюкова зазначила, як важливо для колективу бібліотеки підтримувати сталу традицію популяризації книги і читання, сприяти розвитку української культури. Зараз найважливіші люди — це військові, відтак виставка-форум почалася з книжкового дарунка нашим захисникам.

Автограф-сесії

Творчих зустрічей протягом трьох днів було безліч — тільки встигай. Повний зал зібрав популярний сучасний письменник-белетрист, неодноразовий лауреат та володар Гран-прі Міжнародного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Золотий письменник України», засновник літературної премії «Золотий пістоль» Андрій Кокотюха. Письменник презентував свої творчі видання, «від першої до сто двадцятої», особливо звернув увагу на книгу, яка вийшла друком у 2022 році — «Врятувати березень», та провів автограф-сесію з поцінувачами його творчості.

Урочисте відкриття виставки-форумуУрочисте відкриття виставки-форуму

А в універсальній читальній залі Централізованої міської бібліотечної системи для дітей Андрій Кокотюха зустрівся з юними читачами своїх творів. Нагадаємо, що книжка «Потаємні двері» увійшла до списка найкращих дитячих видань 2023 року. А дитячий детектив «Таємниця козацького скарбу» очолює цьогорічний рейтинг кращих дитячих книжок, який у квітні проводила українська інформагенція УНІАН.

Журналістам нашої газети приємно було зустріти на форумі ректора Одеського державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, заслуженого працівника освіти, полковника поліції Дмитра Швеця. «ОДУВС. Шлях довжиною в 100 і 2 роки незламності: фотолітопис» — таку назву має історико-популярне илюстроване видання, укладене до 102-ї річниці заснування навчального закладу. Дмитро Швець — голова редакційної колегії.

Цікавою подією інтелект-форуму стала презентація монографії «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» за участі авторів — Влади Литовченко, члена експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України та Валентини Дем’ян, голови експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП України.

До участі в обговоренні долучився В’ячеслав Кушнір, професор, доктор історичних наук, декан факультету історії та філософії ОНУ імені І. І. Мечникова, заслужений працівник освіти України; Ігор Степурін, виконавчий директор ГО «Українська асоціації видавців і книгорозповсюджувачів» та Валентина Вітос, директор Одеського обласного центру української культури, національний експерт з питань НКС України.

Ранкова зумба-руханка книголюбівРанкова зумба-руханка книголюбів

Відбулася творча зустріч з відомим письменником, лауреатом Національної премії України імені Т. Шевченка Тарасом Федюком. Тарас Олексійович ознайомив гостей зі збірками віршів, які вийшли з-під його пера, а також презентував нову збірку «Віднокрай», прочитав низку своїх віршів.

Артемій Кірсанов поділився з присутніми спогадами про спільну роботу з Сергієм Дзюбою над книжками та сценаріями художніх фільмів. Романи та однойменні фільми різнопланові. «Позивний «Бандерас» — про російсько-українську війну, заснований на реальних подіях 2014 року. Роман «Заборонений» — про життя та боротьбу видатного українського письменника Василя Стуса.

Андрій КокотюхаАндрій Кокотюха

Справив неймовірне враження на глядачів й презентований фільм «Життя після 16:30» за однойменною книжкою Олександра Терещенка — воїна, народного героя України. Він отримав тяжке поранення, втративши руки, але зміг повернутися до повноцінного життя. За словами Артемія Кірсанова, цей фільм було створено авторами сценарію разом з Валерією Борщевською, волонтером, продюсером та організатором спільних проєктів.

Також відбулася презентація книги «Земля Асів. Забуті сторінки минулого українських земель» Анатолія та Олексія Петровських. Один з гостей зазначив: «Ця книга — справжній подарунок для поціновувачів якісної української літератури. Вона змушує замислитися про наше минуле і майбутнє, про те, як історія впливає на кожного з нас».

Віталій Запека — письменник, фотохудожник, доброволець, боєць батальону «Полтава» з позивним «Спілберг». В Одесі розповідав про себе, своїх побратимів. Про них та про пережите на війні пише книжки. Їх вже сім. «Ковбасокрад у раю» — жартівливою ця нова книжка тільки здається. Учасники творчої зустрічі виявили, що Віталій — не тільки талановитий літератор, а ще й чудовий оповідач.

Свято книги у Чорноморську

Книжковий ярмарокКнижковий ярмарок

Гостинне місто справило враження на всіх, хто взяв участь у виїзному святі. На книжкову виставку-ярмарок прийшли жителі Чорноморська — купити нову книжку, отримати задоволення від концерту, поспілкуватися з літераторами наживо.

Міський голова Василь Гуляєв подякував організаторам заходу і ЗСУ — за мирне небо над Чорноморськом.

— Виставка-форум «Українська книга на Одещині» — це культурно-просвітницький проєкт всеукраїнського масштабу. Цінителі літератури отримали величезне задоволення від виставки-ярмарку літературних праць, що представили автори та провідні видавництва України: «Аба-ба-га-ла-ма-га», «Віват», «Видавництво «Апріорі», книгарня «Сковорода» та багато інших, — підкреслив Василь Гуляєв.

Гінкго білоба — дерево життя, довголіття та здоров’я — подарунок одеських книголюбів чорноморськимГінкго білоба — дерево життя, довголіття та здоров’я — подарунок одеських книголюбів чорноморським

Мер і члени його команди, зокрема, очільниця відділу культури міськради Юлія Крістанова, директор палацу культури Максим Лобода, директор центральної міської бібліотеки імені І. Рядченка Євгенія Лещенко, доклали всіх зусиль для того, щоб святкова подія відбулась і запам’яталась.

Післямова

Під час війни ми вшановуємо книгу. І це про нас. Навіть розлога розповідь не здатна передати емоції, охопити всі події «Української книги на Одещині». Хто не відвідав виставку-форум цього року — плануйте це на наступний. Було цікаво. І буде цікаво.

Автор: Дора Дукова

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

В Україні з'явилася дитяча книга про дихання “Фух і Дмуха”, що вчить дбати про власний емоційний стан
Книжка допомагає дітям від 6 років та їхнім батькам опановувати дієві дихальні вправи, які відіграють важливу роль у формуванні фізичного та ментального здоров'я. Історія про “Фух і Дмуха” написана Яриною Завадович спільно з дитячою психологинею Наталією Пашко за ініціативи бренду Kite. Ілюстрації до книги розробив митець і графічний дизайнер Олесь Дерега. Книга вийшла у молодому українському видавництві Onde Publishing.

Останні моніторинги:
00:00 20.06.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 20.06.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 20.06.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 20.06.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 20.06.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012