ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




В ходе «Украинской книги на Одесчине» презентовали издание об ученых ОНУ имени И.И.Мечникова
15:50 / 09.08.2020
Образование

ОДЕССА, 09 АВГУСТА 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — В ходе ХХІ Всеукраинского форума «Украинская книга на Одесчине» презентовали издание об ученых Одесского национального университета имени И.И. Мечникова.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе ОНУ имени И.И.Мечникова.

В сообщении вуза сказано:

В рамках ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» у відділі рідкісних видань та рукописів ОННБ відбулася презентація книги «Honoris Causa: почесні члени, доктори, професори Одеського національного університету імені І. І. Мечникова».

Видання презентовали члени авторського колективу: канд. істор. наук, доценти кафедри історії України факультету історії та філософії Олександр Музичко, Олена Синявська та доктор історичних наук, професор, проректор Вадим Хмарський. Головний редактор видання — ректор ОНУ Iгор Коваль. Книга присвячена 155-річчю Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

«До найпомітніших питань історії нашого славетного університету належить функціонування наприкінці ХІХ – на початку ХХІ ст. універсального для вишів символічних категорій почесного членства та почесних (honoris causa) докторів (у сучасний період – професорів), — йдеться у прес-релiзi.

«Особливість цього видання — тут приділено велику увагу зв’язкам почесних членів, докторів та професорів з Одесою, передусім з її науковим середовищем. Під час написання біографічних нарисів було використано комплекс архівних та опублікованих історичних джерел. Передусім опрацьовано актові матеріали – протоколи, звіти тощо.

Найбільше почесних персон було обрано у період 1865 – 1920 років: 77 почесних членів та 15 почесних докторів. При тому, одна особа (І.М. Сєченов) була обрана як почесним членом, так і почесним доктором. Таким чином, загальна кількість обраних становить 91 особу. У сучасний час (рахуємо з 1975 р.) маємо 39 почесних персон – 19 почесних докторів, 17 почесних професорів, 3 почесних члени вченої ради. Серед вшанованих осіб були дві категорії: науковці і викладачі (найчастіше у поєднанні) та особи з позанаукового середовища, відомі своєю державною чи іншою діяльністю.

Важливою для іміджу університету була наявність серед почесних членів та докторів групи осіб, що були тісно пов’язані з ним біографічно: випускники, викладачі, пов’язані або народженням чи кар’єрно. До них тісно примикали вихованці та викладачі Рішельєвського ліцею.

Обрання почесних членів та докторів найчастіше підсумовувало вже наявні усталені зв’язки окремих професорів або груп з фігурантом, або своєрідні «почесні проводи». Проте, була й цілком прикладна функція обрань: відгуки, що готували професори, є важливим матеріалом для історії науки, простежуючи наукові зв’язки, рефлексії, історіографію, доповнюючи біографічні дані не лише про обраних, але й про ініціаторів обрань – визначних одеських науковців та професорів.

Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів, випускників університету, істориків, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією Одеси, історією освіти і науки.»


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні новини:
00:22 24.04.2024
20:13 23.04.2024
19:41 23.04.2024
18:52 23.04.2024
17:17 23.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.994