ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Второй региональный форум «Реформа системы школьного питания» состоялся в Одессе
10:30 / 10.09.2021
Образование

ОДЕССА,10 СЕНТЯБРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий вместе с другими представителями центральной и региональной власти принял участие в работе форума «Реформа системы школьного питания».

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщениях облгосадминистрации сказано:

Сьогодні, в Одесі за участі Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка відбувся регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування».

Захід пройшов в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування», Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою.

Розбудова системи здорового харчування та модернізація харчоблоків у школах, навчання кухарів, процес переходу на систему управління безпечністю харчових продуктів НААСР стали ключовими темами форуму.

Першою до присутніх звернулася дружина Президента Олена Зеленська, за ініціативи якої і відбувається вже другий регіональний форум.

«Ця глобальна реформа, всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля здоров’я наших дітей сьогодні і задля здоров’я українців у майбутньому», – наголосила перша леді.

Вона зазначила, що реформування шкільного харчування розпочалося з комплексного дослідження стану шкіл.

За словами Зеленської, минулий рік став етапом перших конкретних кроків і перших здобутків у реформі шкільного харчування.

«Минулого року ми охопили всі чотири блоки проблемних питань… – це застаріла нормативна база, це питання якості та безпечності харчових продуктів, це ресурсне забезпечення шкіл і, авжеж, культура здорового харчування», – сказала вона.

Наступним кроком, за словами першої леді, є імплементація напрацювань на місцях.

«Зрозуміло, що дуже часто перешкодою на шляху до впровадження нових цікавих, чудових ідей може стати брак комунікації, тому для цього ми і проводимо серію форумів – сьогодні другий в Одесі. Ми маємо обговорити всі питання, всі проблеми, які можуть виникати, і знайти відповіді на всі запитання», – наголосила дружина Президента.

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, вітаючи усіх на Одещині, відзначив що наша область завжди відкрита для інноваційних проєктів та нових дієвих ініціатив. А тема форуму – реформування шкільного харчування – це привід для розгляду широкого кола питань державного значення, поштовх для вирішення багатьох нагальних проблем держави та суспільства.

«Проблему організації шкільного харчування необхідно розглядати сьогодні у контексті стратегічних документів, що затверджені у 2020 – 2021 роках указами Президента України Володимира Зеленського, зокрема Стратегії людського розвитку і Стратегії економічної безпеки України до 2025 року. Адже, безпечність харчових продуктів загалом, особливо тих, що споживають наші діти, є одним із вирішальних факторів економічної безпеки України і визначається саме спроможністю держави ефективно контролювати виробництво та постачання безпечного і якісного продовольства. Впевнений, ця сфера діяльності має як гуманітарний і соціальний аспекти, так і економічний і політичний та гарантує продовольчу безпеку держави» – сказав Сергій Гриневецький.

На думку голови Одеської ОДА, правильне харчування дитини – це одна з найкращих та потужніших інвестицій, яку сьогодні влада і бізнес можуть зробити для повноцінного розвитку та майбутнього держави.

«Матеріально-технічну складову неможливо розглядати сьогодні у відриві від впровадження Програми Президента України «Велике будівництво», адже у результаті її реалізації в Одеській області маємо сьогодні новозбудовані садочки та школи з сучасними харчоблоками, модернізовані заклади освіти, нові спортивні майданчики та стадіони» – додав голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Учасниками форуму стали представники п’яти областей – Одеської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської. До Одеси завітали голови і заступники ОДА, директори департаментів освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей.

***

Вітаючи учасників ІІ-го регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», який сьогодні пройшов в Одесі, в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської, голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький відзначив, що Одещина завжди відкрита для інноваційних проєктів та нових дієвих ініціатив.

А тема форуму, на думку голови Одеської ОДА, реформування шкільного харчування – це привід для розгляду широкого кола питань державного значення, поштовх для вирішення багатьох нагальних проблем держави та суспільства.

«Проблему організації шкільного харчування необхідно розглядати сьогодні у контексті стратегічних документів, що затверджені у 2020 – 2021 роках указами Президента України Володимира Зеленського, зокрема Стратегії людського розвитку і Стратегії економічної безпеки України до 2025 року. Адже, безпечність харчових продуктів загалом, особливо тих, що споживають наші діти, є одним із вирішальних факторів економічної безпеки України і визначається саме спроможністю держави ефективно контролювати виробництво та постачання безпечного і якісного продовольства. Впевнений, ця сфера діяльності має як гуманітарний і соціальний аспекти, так і економічний і політичний та гарантує продовольчу безпеку держави» – сказав голова Одеської ОДА.

На думку Сергія Гриневецького, прийшов час розглянути проблему забезпечення учнів якісними продуктами, зокрема локальними – вітчизняного виробництва, комплексно; усвідомити, що це не тільки і не стільки рядки у шкільному меню, це, перш за все – сукупність складових, які працюють на результат реформи шкільного харчування та формування духовного і фізичного здоров’я нації.

«Це – якість вітчизняного продовольчого продукту, ефективне тваринництво та кормовиробництво, овочівництво, садівництво, виноградарство, а заразом і зрошення. Це – організація процесу постачання та забезпечення відповідних норм зберігання. Це – вдосконалення системи державних санітарних правил і норм влаштування організації харчування загальноосвітніх навчальних закладів» – додав голова Одеської облдержадміністрації.

Окрім цього Сергій Гриневецький наголосив на важливості ресурсного забезпечення процесу реформування системи шкільного харчування та його основних складових, а саме: кадровій, інформаційно-роз’яснювальній та матеріально-технічній.

«Матеріально-технічну складову неможливо розглядати сьогодні у відриві від впровадження Програми Президента України «Велике будівництво», адже у результаті її реалізації в Одеській області маємо сьогодні новозбудовані садочки та школи з сучасними харчоблоками, модернізовані заклади освіти, нові спортивні майданчики та стадіони» – відзначив керівник Одеської області.

Безумовно, на думку Сергія Гриневецького, сьогодні необхідно і внесення відповідних змін до низки законодавчих актів України стосовно організації харчуванням школярів.

Проте, зауважив голова Одеської ОДА, ніякими законами не можна примусити діяти тих, хто, перш за все, має бути зацікавлений та відповідальний за вирішення цієї важливої проблеми – батьків та медичний персонал.

«Я певен, що саме слово батьків та медиків має стати вирішальним. Дуже багато залежить і від керівників навчальних закладів, їх рівня відповідальності і готовності до рушійних змін у звичних процесах.

Отже, вирішувати цю проблему треба глобально та комплексно» – сказав Сергій Гриневецький.

Голова Одеської облдержадміністрації висловив слова вдячності першій леді – Олені Зеленській, яка виступила ініціаторкою серії регіональних форумів щодо реалізації реформи шкільного харчування в Україні.

«Це – дає нам, на місцях можливість поспілкуватися та попрацювати безпосередню з тими, хто опікується реформою, важливим кроком якої є імплементація змін на місцях. Адже правильне харчування дитини – це одна з найкращих та потужніших інвестицій, яку ми можемо зробити для повноцінного розвитку дітей та майбутнього держави» – такими словами резюмував Сергій Гриневецький свій виступ на ІІ-му регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування».

***

Завдання реформи шкільного харчування, яка започаткована Міністерством охорони здоров’я під егідою першої леді Олени Зеленської, – вирішити два питання: привити культуру здорового харчування дітям та через дітей передати цю культуру дорослому населенню.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на ІІ-му регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування», який пройшов в Одесі, в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

«Зберегти здоров’я просто. Потрібні здорове харчування, фізична рухливість і поменше шкідливих звичок. Також важливий здоровий сон в достатній кількості. Культура дотримання цих речей закладається саме в дитячому віці. Коли ми говоримо про здорове харчування, саме в шкільних і дошкільних закладах дитина вчиться культурі харчування, бо проводить там багато часу», – зазначив він.

За його словами, є загрозлива тенденція: у нас кількість дітей з надлишковою вагою постійно зростає.

«Кількість дітей, які проводять більшу частину часу перед телевізором, в малорухливому способі життя, призводить до того, що ми закладаємо фундамент не здоров’я, а формування серцево-судинних та ендокринних хвороб», – сказав Віктор Ляшко.

Реформа шкільного харчування вже розпочалася. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Врахували також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.

«Реалізація реформи системи шкільного харчування дасть можливість не тільки зберегти здоров’я дітей, а й сформувати здорові харчові звички в дорослому віці і таким чином знизити загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослих українців. Як і будь-яка реформа — ця також потребує часу. На прохання учасників відповідних форумів, другий з яких зараз проходить в Одесі, під егідою першої леді Олени Зеленської, ми визначили перехідний період», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Основним питанням є реалізація реформи на місцях. Для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм, на засіданні уряду було прийнято рішення про встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до 1 січня 2022 року. Навчальні заклади можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.

Під час виступу на Форумі в Одесі міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про нове рекомендоване меню та підхід до його складання: обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років вже споживають у нас близько 50 грамів цукру за добу. Збільшується споживання майже у два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто вже аж в три рази перевищення. Це приходить з солодкими газованими напоями, яких достатньо велика кількість, низька фізична рухливість до цього. І це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у віці між 11 до 17 років. Саме в шкільний період», – зазначив Віктор Ляшко під час свого виступу.

Міністр зазначив, що правильне харчування дітей дозволить попередити в майбутньому появу різних захворювань. За словами, Віктора Ляшка, наразі запроваджене таке меню в школах, яке показує, що здорове харчування це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно.

***

В рамках регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся в Одесі, під час практичної панелі команда ГО «Національна асоціація громадського харчування» продемонструвала можливості сучасного технологічного процесу: за 45 хвилин команда приготувала обід в асортименті з шести страв для 700 людей – учасників форуму.

Також команда презентувала «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування і озвучили вимогу, яка обов’язково має виконуватися, щоб страви були максимально корисними. Страви для шкільного меню обираються таким чином, щоб за 45 хвилин можна було приготувати 150 порцій з 7 страв.

«Маємо вчитися готувати за урок і віддавати за перерву, щоб їжа була максимально свіжою», – пояснює співзасновник ГО Національна асоціація громадського харчування Орест Степаняк.

Також, за словами представників асоціації, головним конкурентом шкільної їдальні для першачка (і причиною, чому діти не їдять у школах) стає «мама, яка пакує з собою сендвіч».

«Коли діти підростають, їм починають замість ланч-боксів давати 20-30 грн, і тоді конкурентом їдальні стають супермаркети та МАФи поруч зі школою… Тому наше завдання – зробити їжу таку, яку будуть хотіти їсти діти у школах», – наголосили професійні кухарі.

Ще одна проблема, яка потребує вирішення – робота кухарів. Часто їх або не вистачає, або вони надто втомлюються і потім від їхнього настрою залежить якість їжі.

«Тому нам потрібно додавати кухарям помічників, які будуть пришвидшувати якісь процеси або забирати від них ручну роботу», – додав представник асоціації.

Третя проблема – актуальність їжі. Дітям потрібно давати сучасну їжі, таку, яку вони будуть розуміти і хотітимуть з’їсти.

«Умовно кажучи, для дітей треба зробити таку картинку, яку вони бачать у своїх смартфонах», – зазначив Орест Степаняк.

Захід пройшов в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування», Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою.


Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
00:28 29.03.2024
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.889