ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Глава Одесской ОГА обратил внимание Комиссии по ТЭБ и ЧС на бездеятельность ряда руководителей в вопросах защиты населения
10:15 / 02.09.2021
Чрезвычайные ситуации

ОДЕССА, 02 СЕНТЯБРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий провел очередное заседание региональной Комиссии по вопросам техногенно-экологической безопасности и чрезвычайных ситуаций.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький провiв чергове засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської облдержадмiнiстрацiї.

У своїй доповiдi директор Департаменту освiти i науки Одеської ОДА Олександр Лончак придiлив увагу актуальним питанням забезпечення протипожежного захисту закладів освіти у новому навчальному році.

«Підготовка закладів освіти до 2021/2022 навчального року, створення безпечних умов для учасників освітнього процесу в рамках стандартів Нової української школи – головне завдання місцевих органів виконавчої влади, органів управління освітою та керівників закладів освіти. Проблема зношеності обладнання, відсутності або несправності автоматичних систем пожежної сигналізації та оповіщення людей, потреба в заміні або ремонті систем електропостачання та дообладнання первинними засобами пожежогасіння є характерною рисою поточної ситуацiї у закладах освіти. Крім того, більшість з них розташовані в старих будівлях, де не було передбачено функціювання автоматичних систем пожежної сигналізації та оповіщення людей, а електричні мережі не були розраховані на високі навантаження із застосуванням новітнього технологічного обладнання для харчоблоків та комп’ютерної техніки. У зв’язку iз зазначеним виникає необхідність повної або часткової заміни електричної мережі та встановлення сучасних електричних запобіжників», – закцентував увагу на основних проблемних питаннях Олександр Лончак.

Також директор Департаменту освiти i науки ОДА поінформував, що на сьогодні в Одеській області функціонують 1760 закладів освіти різних типів та форм власності, фінансування яких здiйснюється з бюджетів різних рівнів: 788 — це закладів загальної середньої освіти (включаючи 29 закладів обласної комунальної та 43 заклади приватної форм власності); 879 закладів дошкільної освіти (включаючи 93 заклади приватної форми власності); 33 заклади професійної (професійно-технічної) освіти; 58 закладів фахової передвищої та вищої освіти.

“Окрiм комплексних органiзацiйних заходiв (видання вiдповiдних регулятивних документiв, створення пожежно-технічних комісій, проведення профілактичних оглядiв та планово-попереджувальних ремонтiв) Департаментом також вживаються заходи у сферi адмiнiстративного законодавства. Зокрема, порушено ряд адмiнiстративних проваджень стосовно керiвництва закладiв освiти у Березівському (5), Ізмаїльському (5), Роздільнянському (6), Подільському (15), Білгород-Дністровському (16) і Одеському (24) новостворених районах” – зазначив Олександр Лончак.

Водночас, за його словами, у закладах освіти Одеської областi усунено і ряд недоліків, зокрема – встановлено 43 автоматичних установки пожежогасіння; здiйснено обладнання будiвель 652-ма блискавкозахисними пристроями; встановлено автоматичну пожежну сигналізацію у 394 навчальних корпусах та 51 приміщенні гуртожитків; забезпечено 21 361 кiлькiсть вогнегасників різної маси; відремонтовано 453 пожежних водоймища; встановлено 179 пожежних гідрантів і вогнезахисним розчином оброблено майже 200 тисяч квадратних метрів дерев’яних конструкції будiвель.

«Напередодні нового навчального року хочу закцентувати увагу кожного керівника громади та закладу освіти щодо необхідності повного виконання вiдповiдних приписів ДСНС та прошу протягом першого тижня навчання здійснити практичне відпрацювання плану евакуації з усіма учасниками освітнього процесу», – наголосив директор Департаменту освiти i науки Одеської ОДА Олександр Лончак.

Пожежна безпека закладiв освiти є невiд’ємною складовою загальної проблематики цивiльного захисту. Основних актуальних питань у цiй сферi, торкнулись у своїх доповiдях директор Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської ОДА Сергiй Готко та начальник ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Вадим Шулюк, якi закцентували, увагу перш за все, на необхідностi утворення територіальних формувань цивільного захисту.

«В умовах децентралізації влади та посилення ролі місцевого самоврядування, відповідно до чинного законодавства, організація заходів цивільного захисту, включаючи запобігання надзвичайним ситуаціям, захист населення і територій від природних та техногенних загроз, реагування та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій, віднесена до повноважень органів місцевого самоврядування. Чинним законодавством передбачено створення підрозділів місцевої пожежної охорони (Центрів безпеки громадян). Це – надасть можливість обмежити площу поширення пожежі до прибуття підрозділів ДСНС, а в окремих випадках – і дозволить самостійно її ліквідувати, не допустити при цьому загибелі людей та мінімізувати збитки від пожежі» – зазначив Сергій Готко.

Зокрема, директор Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської ОДА, повідомив, що у новостворених районах Одеської області функціонують лише 57 із 153-х необхідних місцевих пожежно-рятувальних підрозділів. У Березівському і Роздільнянському всього лише по одному, в Одеському – 4, в Подільському – 5, в Білгород-Дністровському – 14, в Ізмаїльському та Болградському по 16. Необхідно створити ще 96 місцевих пожежно-рятувальних підрозділів.

Начальник регiонального ГУ ДСНС Вадим Шулюк доповiв про стан протипожежного водопостачання в Одеськiй області.

«Справність джерел зовнішнього протипожежного водопостачання є одним з найважливіших факторів для успішного гасіння пожеж та рятування людей у найкоротші терміни. Через велику кількість несправних пожежних гідрантів та водоймищ в Одеській області значно ускладнюються умови для успішного гасіння пожеж, створюється загроза життю і здоров’ю людей та розповсюдження пожежі на значні площі. Підвіз води до місця ліквідації пожеж через відсутність справних вододжерел здійснюється iз значних відстаней. З початку 2021 року в Одесі та Одеській області виникло 3183 пожеж, під час яких загинуло 72 особи. Орієнтовано, прямий збиток від пожеж, склав 6 млн. 310,2 тис. грн.», – зазначив Вадим Шулюк.

Враховуючи такі невтішні показники, начальник регiонального ГУ ДСНС повідомив, що в області 523 одиниці несправних пожежних гiдрантiв; з 181-го несправного вуличного пожежного гідранта відремонтовано лише 136. Окрім цього, на обліку в області знаходиться 253 несправних пожежних водоймища. Найбільша кількість – налічується в Ізмаїлі.

«Незважаючи на те, що від справності та достатньої кількості джерел протипожежного водопостачання залежить якість оперативного реагування на пожежі, уникнення можливих жертв після прибуття підрозділів ДСНС та зменшення негативних наслідків і матеріальних збитків, велика кількість пожежних водоймищ тривалий час утримуються у несправному стані. 132 – в Одесі, 31 – в Одеському районі, 22 – в Роздільнянському районi, по 19 несправних пожежних водоймища в Ізмаїльському та Березівському районах», – зазначив Вадим Шулюк.

Пiдсумовуючи обговорення зазначених вище питань, голова Одеської облдержадміністрації ОДА Сергій Гриневецький звернув увагу учасників засідання на системну бездiяльнiсть декотрих керiвників органiв мiсцевого самоврядування щодо вирiшення питань iз належного забезпечення цивiльного захисту.

«Основні фактори – це дисципліна, відповідальність і контроль, ось тоді можна буде виправити цю ситуацію, що склалася» – додав Сергій Гриневецький.


Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024
16:25 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.893