ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Глава Одесской ОГА провел важные для развития региона совещания
14:12 / 08.09.2021
Власти

ОДЕССА, 08 СЕНТЯБРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий провел важные для развития региона совещания по вопросам налоговой политики и образования.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщениях облгосадминистрации сказано:

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову селекторну робочу нараду в режимі онлайн з головами райдержадміністрацій, районних рад, територіальних громад та міст обласного значення.

Однією з ключових тем селекторної наради було місцеве оподаткування, зокрема, у сфері взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ГУ ДПС) в Одеській області з територіальними громадами області з питань адміністрування місцевих податків та зборів. Із зазначеної тематики надали свої доповіді начальник регіонального ГУ ДПС Юлії Шадевська, а також її заступники Анатолій Бондаренко та Володимир Попов.

«Місцеві податки та збори – основа фінансової стабільності та розвитку територіальних громад, а наповнення місцевих бюджетів є одним з пріоритетних напрямків роботи податкової служби. Протягом останніх років служба забезпечує дохідну частину регіонального та місцевого бюджетів «в розрізі» податків і зборів випереджаючими темпами. Також спостерігається позитивна динаміка зростання надходжень та виконання розписів, що було затверджено місцевими органами влади. Збільшенню питомої ваги місцевих бюджетів в структурі зведеного бюджету посприяли удосконалення податкового законодавства та запровадження дієвих механізмів при адмініструванні податків та зборів», – зазначила Юлія Шадевська та надала загальну статистичну характеристику поточної ситуації.

Так, за її інформацією, протягом січня – серпня 2021 року до місцевих бюджетів Одеської області надійшло 12,7 млрд грн, що на 2,4 млрд грн (18,9%) більше, ніж за аналогічний період 2020 року, виконання Розпису бюджетних призначень перевищено на 0,7 млрд грн (5,8%), а питома вага місцевих бюджетів склала майже 59,3%.

Начальник ГУ ДПС в Одеській області Юлія Шадевська наголосила, що одним з істотних факторів результативної діяльності є ефективна комунікація з об’єктами оподаткування, з метою чого Службою розроблено та проведено ряд виїзних заходів на ринках, у торгівельних центрах, місцях масової концентрації підприємців, а також онлайн заходів («Кампанія декларування доходів, одержаних громадянами в 2020 році»), в ході чого проведено 6 зустрічей з головами новостворених територіальних громад (з направленням 91-го листа щодо проведення кампанії декларування), 42 семінари та інтерв’ю, 148 радіо-трансляцій на ринках; здійснено 16 публікацій в ЗМІ; виготовлено 50 тиражів різної друкованої продукції; головам ОТГ. В результаті проведеної роботи, як зазначила Юлія Шадевська, підвищено рівень заробітної плати у 593-х платників, що обумовило додаткове надходження податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 809,3 тис. грн, а єдиного внеску – у розмірі 990,7 тис. грн.

Окремо начальник ГУ ДПС в Одеській області закцентувала на ряді негативних явищ негативного характеру: «Не всі голови територіальних громад в повній мірі користуються наділеними повноваженнями. Інформація по запитам регіонального ГУ ДПС щодо ймовірних суб’єктів / об’єктів оподаткування та пропозицій про взаємодію у сфері реалізації державної податкової політики з питань земельного податку надходить лише від 39-ти територіальних громад, а 52 територіальних громади ці запити взагалі проігнорували. До того ж, не проведено жодного засідання спільних профільних комісій (за участю податківців та представників органів місцевого самоврядування) з питань підвищення рівня виплати заробітної плати в Авангардівській, Березівській, Білгород-Дністровській, Вигодянській, Визирській, Вилківській, Дачненській, Курісовській, Маразліївській, Мологівській, Нерубайській, Овідіопольській, Ренійській, Саф’янівській, Усатівській територіальних громадах».

Заступник начальника ГУ ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко додатково зазначив, що попри функціонування протягом поточного року нової інформаційно-телекомунікативної системи (ІТС) «Електронний кабінет», що створена для автоматизації та спрощення процесу надання органам місцевого самоврядування звітності у розрізі джерел доходів, 1 територіальна громада (Кулевчанська сільська) досі не надіслала жодного запиту на отримання відповідної інформації, а 17 територіальних громад надіслали протягом останніх восьми місяців лише по 1 – 2 запити. До того ж, як підкреслив Анатолій Бондаренко, у 58-ми територіальних громадах досі не створено профільних робочих груп для співпраці з місцевими інспекціями ДПС.

Заступник начальника ГУ ДПС в Одеській області Володимир Попов надав загальну характеристику основних проблемних напрямків у сфері місцевого оподаткування.

Так, за його інформацією, в Одеському регіоні протягом ІІ-го кварталу 2021 року 6445 суб’єктів господарювання виплачували заробітну плату 53 272-м найманим працівникам нижче законодавчо встановленої мінімальної зарплати:

Окрім цього має місце і заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах, в організаціях та установах області і складає 95,8 млн грн. Борги по зарплаті накопичились в галузях транспорту, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності, в сільському, лісовому та рибному господарстві, в промисловості та переробці.

«Належна організація взаємодії податкової служби та органів місцевого самоврядування ефективно позначаються на додаткових надходженнях до місцевих бюджетів та відповідно для реалізації регіональних програм та проектів громад. Така співпраця ґрунтується на щоденній спільній роботі, ініціативі з обох сторін, розуміння того, що робимо одну справу задля громади і країни в цілому», – підсумувала обговорення зазначених проблемних питань місцевого оподаткування начальник ГУ ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

За результатами селекторної наради голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, наголосив на основних універсальних дієвих інструментах, що забезпечують ефективність управління – всебічне володіння інформацією та сталий зворотній зв’язок, тим паче, в умовах, коли 59 із 91-ї існуючих територіальних громад Одеської області були сформовані без наявності у них відповідної економічної, політичної, кадрової «кредитної історії» та визначених стратегій розвитку. Також голова Одеської ОДА надав доручення головам районних державних адміністрацій у 10-денний термін створити, у відповідних територіальних громадах, профільні робочі групи для співпраці з місцевими інспекціями ДПС.

***

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову апаратну робочу нараду , ключовою темою якої стало обговорення початку навчального року 2021/2022 та перспектив його проходження.

Із зазначеної теми доповів директор Департаменту освіти і науки Одеської ОДА Олександр Лончак, який надав змістовну характеристику ситуації за основними профільними напрямками у сфері дошкільної, початкової, середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

«Першого вересня розпочали освітню діяльність 879 закладів дошкільної освіти різних типів та форм власності, у яких здобувають дошкільну освіту майже 70 тисяч дошкільнят; 29 тисяч першокласників розпочали шкільне життя у «Новій українській школі» та стали частиною шкільної родини області, що налічує 275 тисяч здобувачів загальної середньої освіти у 788-ми закладах загальної середньої освіти області; 36 закладів професійної (професійно-технічної) освіти для 13,5 тисяч учнів; 58 закладів фахової передвищої та вищої освіти для 100 тисяч представників студентської молоді», – визначив основні статистичні показники Олександр Лончак.

Основним актуальним проблемним питанням проходження навчального року 2021/2022 є загроза можливого посилення розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 (третя «хвиля»), що обумовлює перспективу реалізації декількох карантинних «сценаріїв», з режимом функціонування учбових закладів у діапазоні від звичайного режиму до дистанційного навчання. При цьому визначальними факторами є не тільки санітарно-епідеміологічна ситуація, а й масова вакцинація освітян та інших працівників закладів освіти на рівні щонайменше 80%, що тим самим сприятиме формуванню колективного імунітету та має забезпечити ефективність безперебійного освітнього процесу.

За словами директору Департаменту освіти і науки Одеської ОДА наразі повністю (2 дози) провакциновано лише 26% освітян Одеської області.

Також Олександр Лончак закцентував увагу учасників апаратної наради, на суттєвій нерівномірності проведення щеплення – поряд з наявністю показників понад 80% (38 учбових закладів Одеської міської (17), Ананьївської міської (1), Балтської міської (3), Вилківської міської (1), Татарбунарської міської (1), Великомихайлівської селищної (1), Овідіопольської селищної (1), Савранської селищної (1), Красносільської сільської (1), Куяльницької сільської (9), Яськівської сільської (2) територіальних громад) існують випадки повної відсутності вакцинації співробітників у 46-ти начальних закладах (Ананьївської міської (4), Бородінської селищної (6), Захарівської селищної (7), Миколаївської селищної (2), Тарутинської селищної (2), Вигодянської сільської (2), Затишанської сільської (2), Кулевчанської сільської (2), Курісовської сільської (3), Маразліївської сільської (2), Петровірівської сільської (2), Петропавлівської сільської (5), Старокозацької сільської (3), Шабівської сільської (4) територіальних громад).

У своїй доповіді директор Департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак зосередився увагу на питаннях розширення мережі закладів дошкільної, початкової та середньої освіти із збільшенням кількості учнів, у тому числі, завдяки комплексній реалізації Програми Президента України «Велике Будівництво». Висвітлив всебічний процес реорганізації учбових закладів в рамках поступового втілення принципів Програми «Нова українська школа». Зауважив на необхідності системного створення безпечних нешкідливих умов навчання та оптимізації мережі спроможних закладів загальної середньої освіти для забезпечення належних фінансових умов ефективного функціонування опорних учбових закладів (проблема наповненості класів та фінансування).

В об’єктиві уваги керівництва Департаменту освіти і науки ОДА і впровадження відповідних заходів для створення належних умов інклюзивної та інтегрованої освіти; і забезпечення рівного доступу та територіальної доступності до якісної освіти через функціонування ефективної системи перевезень шкільними автобусами. Важливими є реформа існуючої системи шкільного харчування та модернізація і оптимізація системи професійної (професійно-технічної) освіти.

За результатами розгляду зазначених актуальних питань голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький наголосив на необхідності приділення більш пильної уваги до напрямків фахової передвищої та вищої освіти – перш за все, через постійний активний зворотній зв’язок з закладами вищої освіти та всебічне залучення представників науки до даної комунікації, зокрема, для забезпечення перспективи економічної ефективності діяльності вищих навчальних закладів. Також Сергій Гриневецький зазначив на важливій необхідності втілення реформи шкільного харчування, як за участю дітей та їх батьків, так й під пильною увагою та за рекомендаціями фахівців (зокрема, лікарів-дієтологів).

Окремо Сергій Гриневецький закцентував увагу і на нагальній необхідності якнайшвидшого завершення вакцинальної кампанії серед освітян – до рівня 80% та надав доручення директорам Департаменту охорони здоров’я та Департаменту освіти і науки ОДА забезпечити оперативне проведення щеплення працівників освітніх закладів Одеської області з залученням спеціалізованих мобільних бригад.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
16:40 26.04.2024
15:47 26.04.2024
14:19 26.04.2024
13:48 26.04.2024
12:27 26.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.005