ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОНУ імені І. І. Мечникова провів щорічну Гамівську конференцію
12:59 / 04.09.2022

ОДЕСА, 04 ВЕРЕСНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – На базі Одеського Національного університету імені І. І. Мечникова пройшла XXII Міжнародна Гамівська астрономічна конференція.

Як передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я», про це повідомляється на Фейсбук-сторінці «Новини Одеського університету».

У повідомленні ОНУ сказано:

🌐 Щорічна XXII Міжнародна Гамовська астрономічна конференція: «Астрономія на стику наук: астрофізика, космологія, радіоастрономія та астробіологія» відбулася в ОНУ Мечникова. В онлайн-роботі конференції взяли участь 120 вчених із 14 країн. За 5 днів конференції було представлено 93 доповіді у шести секціях: космології, астрофізики, дослідження сонячної системи та навколоземного космічного простору, сонячної активності та сонячно-земних зв'язків, радіоастрономії, молекулярної біології.

🌐 Організатори конференції: Одеський національний університет імені Мечникова (астрономічна обсерваторія, кафедра теоретичної фізики та астрономії факультету математики, фізики та інформаційних технологій, кафедра молекулярної біології та генетики біологічного факультету); iнститут радіоастрономії НАНУ, Українська астрономічна асоціація, Одеський морський університет та Одеське астрономічне товариство.

🟪 З вітальним словом до міжнародної спільноти учасників Гамівської конференції звернувся ректор ОНУ професор Вячеслав Труба. Ректор повідомив про присудження університетської меморіальної Гамівської медалі директору Інституту астрофізики з Італії Філліпо Зербі.

🟪 З 2000 року Гамівська конференція проводиться в Одесі щорічно. Традиційно кожну конференцію присвячують пам'ятним датам у космології. Цьогорічну присвятили цілій низці ювілейних подій: 115-річчю від дня народження професора В.П.Цесевича (директора обсерваторії університету з 1944 по 1983 рр.); 90-річчя відкриття космічного радіовипромінювання; 100-річчю створення моделі гарячого Всесвіту та 30-річчю Одеського астрономічного товариства.

🌐 У своїй доповіді на Пленарній сесії Філіппо Зербі (Італія) розповів про найперспективніші напрями розвитку астрономії на найближче десятиліття. Професор Кембриджського університету Саймон Міттон із Великобританії розповів про своє бачення життя та наукову діяльність Георгія Гамова, підкресливши особливу привабливість особистості Гамова у наші дні. На біологічної секції з доповіддю про Гамова та відкриття ним генетичного коду виступив професор Д.Сегре з Пенсільванського університету США.

🌐 Програма конференції відображає сучасний стан досліджень у всіх тих галузях науки, де успішно працював Гамов. Цього року в її роботі, крім представників провідних наукових центрів України, взяли участь відомі вчені з 14 країн: Азербайджану, Болгарії, Великобританії, Італії, Німеччини, Канади, Латвії, Польщі, США, Словаччини, Швейцарії. Туреччини, Казахстану, Норвегії.

🟪 Кожна Гамівська конференція залишала певний слід в історії університету та нашого міста. Після першої конференції рішенням Одеської міської ради колишній сквер Моїсеєнко став носити ім'я Гамова. У рік 100-річчя від дня народження Гамова в ОНУ Мечникова започатковано ювілейну Гамівську медаль та Гамівську стипендію.

📚 У 2019 роцi у видавництві університету вийшла книга з нарисами: «Гамівські конференції в Одесі» (М.Рябов), «Гамов – фізика, космологія, генетика» (А.Чернін) та «Одеські сторінки біографії Г. Гамова ( І. Рікун).

🌐 У серпні 2023 року заплановано 23-у Гамівську конференцію.

✅ Довiдка про Гамова: видатний учений Георгій Гамов народився в Одесі 4 березня 1904 року в сім'ї викладачів гімназії, навчався у фізико-математичному інституті Одеського університету. Під час навчання в університеті відвідував астрономічну обсерваторію університету та за сприяння її директора академіка А.Я.Орлова працював в обсерваторії обчислювачем. Створена Георгієм Гамовим теорія альфа розпаду відкрила шляхи у відкритті джерел енергії зірок, а розвинена ним теорія гарячого Всесвіту, що отримала назву теорії Великого вибуху, дозволила пояснити як виник Всесвіт, як з'явилися в ньому перші хімічні елементи — водень і гелій і надалі утворилися всі об'єкти Всесвіту, включаючи зірки і галактики. Феноменальним досягненням Георгієм Гамова стало розшифрування генетичного коду основою розвитку сучасної генетики.

Георгій Гамов входить у плеяду видатних фізиків 20-го століття, таких як А. Ейнштейн, Н. Бор, Е. Резерфорд, Ф. Жоліо Кюрі, Лев Ландау.

-------------------------

🖊 за матеріалами М. Рябова #пресслужбаОНУ


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
17:20 29.04.2024
16:34 29.04.2024
16:32 29.04.2024
15:29 29.04.2024
14:40 29.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.494