ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Авангардівська громада: навчальний рік розпочався 1 вересня
29.09.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 77-78(11317-11318) / Тираж: 10407

Учні Новодолинського ліцею на заняттях в укритті

У громадах області

Ще якихось кілька років тому подібна констатація факту викликала б повне здивування. Справді, а коли навчальному року починатися, як не 1 вересня?

Але війна докорінно змінила звичний життєвий уклад. Минулий навчальний рік дав розуміння того, що у навчальному процесі на перший план вийшла турбота про безпеку учнів. Однак, хіба колись ми думали, будуючи школи, що треба забезпечити навчальні заклади надійними бомбосховищами? А торішній зимовий блекаут додав нових турбот, одразу зробивши дефіцитними трансформатори та генератори.

Загалом, щоб цього року навчальний рік розпочався 1 вересня, потрібно було провести велику підготовчу роботу.

І в Авангардівській громаді це зробили.

Про це начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради Ірина Солотинська спочатку розповіла, а потім запропонувала проїхатися населеними пунктами, що входять до громади, аби впевнитись у тому, наскільки непросто було запустити освітній процес у строк. Але якщо відповідально підходити до поставленого завдання — а Авангардівська громада звикла бути серед лідерів у будь-якій роботі — то потрібний результат завжди буде.

Голова Авангардівської селищної ради Сергій Хрустовський

— У 2023/2024 навчальному році всі заклади загальної середньої освіти нашої громади, а їх у нас чотири, розпочали навчальний процес вчасно у очно-змішаному форматі, з дотриманням усіх безпекових вимог, — каже Ірина Солотинська. — До закладів освіти громади було зараховано 3304 учні, з них — 434 першокласники.

Одразу слід зазначити: за нинішніх умов жодна школа не може розпочати навчальний процес повністю у форматі офлайн. Через те, що є жорсткі вимоги щодо наявності укриттів. Зокрема такі об’єкти не здатні вмістити всіх учнів. Але якщо навчальний заклад оснащений укриттям, то заняття можна розпочинати у очно-змішаному форматі. Так в Авангардівській громаді і вчинили.

І ще одна ремарка. В Авангардівській громаді немає порожніх приміщень, які можна було б переобладнати під укриття. Тому треба було по-господарськи підійти до тих самих підвалів, які давно експлуатуються. Або проєктувати та будувати нові об’єкти. Причому цю роботу вирішили проводити з таким розрахунком (Ірина Солотинська звернула на цей факт особливу увагу), щоб навчальний заклад міг використовувати укриття і в мирний час, наприклад, для позашкільної роботи, діяльності гуртків. Загалом приміщення укриттів за рівнем комфорту та оснащеності повинні відповідати навчальним класам.

На заняттях секції греблі КДЮСШ «Авангард»

Так, у самому селищі Авангард ось-ось відчинить двері загальноосвітня школа на 240 місць. Масштабний об’єкт — гордість громади. Адже в Авангарді ніколи не було своєї школи. Про те, як вона будувалась, «Вечірня Одеса» писала не раз. Якби не війна, то школа відкрилася б минулого року — все для цього було зроблено. На жаль, перший дзвінок довелося перенести.

І тут втрутилися процедурні моменти, пов’язані з отриманням від Державної архітектурно-будівельної інспекції України сертифікату на експлуатацію. На жаль, як би того не хотілось, але недовіра до «перевертнів в погонах», які в такий важкий військовий час вимагають свої «5%» від вартості об’єкта будівництва, зростає саме в таких моментах. Хіба наші воїни-герої гинуть за це? Але в Авангардівській громаді теж є принципи, і вони прості — все що для наших дітей — має бути якісним, гарним, сучасним. І в рамках чинного законодавства. А закон — на стороні громади, і правда теж.

Однак, немає сумніву в тому, що незабаром у школі розпочнуться заняття у офлайн форматі, оскільки в закладі облаштовано прекрасне укриття, яке відповідає всім вимогам. Ну, а поки що початкові класи навчаються в гімназії в одну зміну, учні ж 5-9 класів приступили до занять дистанційно.

Танцюють вихованки Хлібодарського ЗДО «Берізка»

«Хлібодарський ліцей» — єдиний із навчальних закладів громади, який не працював торік у очному форматі. Не було укриття. Але вихід із становища знайшли. У школі було підвальне приміщення. Цього року, в умовах війни, зробили капітальний ремонт та переобладнали його в укриття з дотриманням усіх стандартів та з можливістю

повноцінно проводити навчальні заняття. Коли ми туди зазирнули, саме застали уроки початкових класів. Втім, роботи не завершено. У підвального приміщення школи є друга частина — порожня.

— Ми оперативно зробили проєкт переобладнання, подалися на конкурс та виграли його, — розповідає Ірина Солотинська. — Будівельні роботи ведуться у кооперації із обласним бюджетом, управлінням капітального будівництва області. Поставлено завдання до кінця року все завершити. Тоді у «Хлібодарського ліцею» з’явиться ще більше можливостей для організації позашкільної роботи, а також проведення уроків у форматі офлайн.

На уроці в Прилиманському ліцеї

Нова Долина. Тут свої, як то кажуть, нюанси. Місцева школа перебуває у стадії реконструкції. Роботи розпочалися ще до війни. З різних причин — затяглися. А потім проєкт довелося суттєво коригувати, оскільки він не передбачав наявності укриття. Перепланували. Приміщення укриття, що добудовується, зможе прийняти до 100-120 дітей. Усього ж у школі навчатиметься близько 400 осіб. Тобто умови для проведення занять в офлайн-форматі створені. Як зазначила Ірина Солотинська, до кінця календарного року реконструкцію мають завершити.

Нині ж заняття відбуваються у місцевому Будинку культури. Тут є підвал. Три роки тому у ньому обладнали повноцінну їдальню для харчування дітей. Коли почалася війна, приміщення облаштували для освітнього процесу. Початкові класи змогли займатися в очному форматі, у дві зміни. Також минулого року було ухвалено рішення переобладнати другу частину підвалу під розміщення секції важкої атлетики. Цікаво, що з дітьми займається сама бронзова призерка Олімпіади 2012 року Юлія Паратова! Але умови для занять штангою були ніякі — задушливо, волого, квола підлога, відсутність душової. «Тоді голова громади Сергій Хрустовський дав доручення — зробити таке укриття, щоб там можна було не лише знайти прихисток під час повітряних тривог, а й займатися спортом», — розповідає начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради. До кінця минулого року роботи було виконано. Вийшло — якщо можна так сказати — шикарне укриття, де є і їдальня для дітей, і навчальні класи, і приміщення для занять спортом.

«Прилиманський ліцей», безумовно, найбільший навчальний заклад середньої освіти в Авангардівській громаді. До 1 вересня тут набрали 10(!) перших класів. Це 261 першокласник. Загалом у ліцеї навчається 1700 дітей. Така велика кількість учнів пояснюється тим, що ліцей, окрім іншого, обслуговує мешканців житлового масиву «Сьоме небо». Тому, щоб доставляти дітей на заняття, довелося запускати шкільні автобуси. Наразі їх чотири, у стадії оформлення п’ятий — його вдалося отримати на умовах співфінансування з Одеською обласною державною адміністрацією.

У селищі Авангард ось-ось відчинить двері загальноосвітня школа на 240 місць

Під кожним корпусом є підвальне приміщення, яке під час війни стало використовуватися як найпростіше укриття. При цьому «Прилиманський ліцей» намагається максимально ефективно використовувати ці об’єкти. Так, минулого року розпочалася співпраця з UNICEF. Саме за підтримки цієї організації вдалося реалізувати проєкт проведення капітального ремонту та облаштування одного із укриттів у ЗЗСО «Прилиманський ліцей» та відкрити освітній цифровий хаб на базі цього лицею. А днями Авангардівська громада отримала грант у розмірі 3,8 млн. грн від Ініціативи з відновлення шкіл швейцарсько-українського проєкту DECIDE «DECIDE: ВІДБУДОВА», що дозволить відремонтувати інший корпус та забезпечити школу повноцінним укриттям для очного навчання всіх учнів. Також на базі ліцею відкрито клас безпеки, де дітей навчають азам поведінки на вулиці та на дорозі. Розташовується він також в одному з укриттів. Незабаром такі класи безпеки з’являться в інших навчальних закладах громади.

Із трьох дошкільних закладів працює один — Авангардівський ЗДО «Берізка» у селищі Авангард, бо там є укриття. Працює садок у режимі чергових груп. Наразі їх уже сім, але більше дітей Авангардівський ЗДО «Берізка» взяти не може, бо укриття розраховане на 120 осіб. Втім, така ситуація із укриттями у дошкільних закладах громади — тимчасова.

Прекрасний Авангардівський ЗДО «Мадагаскар», збудований Авангардівською громадою на території житлового масиву «Сьоме небо», де мешкає дуже багато сімей військових, скоро теж буде з повноцінним укриттям. Об’єкт будується прямо поряд із дошкільним закладом, до 1 листопада роботи мають бути завершені.

У Хлібодарському ЗДО «Берізка» немає ні підвалу, ні можливості збудувати поруч укриття. Але вихід все одно знайшовся. За два кроки від дитячого садка стоїть дев’ятиповерхівка. У її підвалі зараз триває активний ремонт. Просторе укриття дозволить приймати, у разі тривоги, не лише мешканців з довколишніх будинків, а й дітей із Хлібодарського ЗДО «Берізка» та учнів початкових класів Хлібодарського ліцею. І це буде вже скоро.

Вирішено проблему із забезпеченням узимку навчальних закладів електроенергією — на випадок блекауту, на кшталт торішнього.

— Усі заклади освіти нашої громади повністю забезпечені потужними генераторами та паливно-мастильними матеріалами, тому тимчасова відсутність електроенергії ніяк не вплине на освітній процес, — зазначила начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради.

…З Іриною Солотинською ми розмовляли напередодні Дня вчителя, який відзначається 1 жовтня. Запитав — як святкуватимете?

— Коли йде війна, свята та квіти не на часі, — відповіла Ірина Солотинська. — Всі наші думки та слова подяки зараз звернені до доблесних Збройних Сил України, завдяки яким є можливість проводити навчальний рік у очному форматі. До 1 вересня навчальні заклади громади провели акцію зі збирання коштів на придбання приладу нічного бачення. Все вийшло — гроші зібрали, військові були щиро вдячні. Постійно проводимо збір продуктів харчування для армії, діти доповнюють посилки своїми малюнками. А відсвяткуємо вже після Перемоги, яка неодмінно буде!

Автор: Олег Суслов

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015