ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Стати на ноги
11.07.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 27(22505) / Тираж: 8525

Рятувати, лікувати, ставити на ноги, оздоровлювати, реабілітувати хлопців і дівчат, котрі пішли захищати Вітчизну, — одне з найголовніших, найактуальніших завдань не лише української медицини, а й усього суспільства.

На Рівненщині, за словами голови обласної військової адміністрації Олександра Коваля, приймають і реалізують різні програми та ініціативи для лікування, соціальної реабілітації і покращення життя захисників, які зазнали каліцтв. Зокрема, у Рівненському обласному шпиталі ветеранів війни зводиться новий корпус — пілотний Національний центр спінальної медицини.

— Наша мета — створити центр підготовки реабілітологів, щоб медики, які тут працюють, ділилися досвідом з іншими і ми масштабували такі центри по всій Україні, — каже очільник ОВА.

Шпиталь у сосновому лісі

Військовий шпиталь розташований неподалік від траси Рівне—Луцьк у затишному сосновому лісі поблизу селища Клевань. Загалом це чотири корпуси: два лікувальні, адміністративний і відділення фізіотерапії та реабілітації разом із басейном.

Він має давню історію — ще з 1936 року в одному з корпусів працював госпіталь для польських офіцерів. До 2014-го тут лікувалися й оздоровлювалися ветерани Другої світової та «афганської» воєн. Нині основна увага чинним військовим та ветеранам російсько-української війни.

Територія госпіталю — 12 гектарів. Загалом тут 240 ліжок: реанімація на 6 ліжок, хірургія — 34, неврологія — 50, терапія — 50 і відділення фізичної реабілітації — 100 ліжок.

Усі чотири корпуси з’єднані між собою переходами, щоб маломобільні пацієнти на колісних кріслах, з ампутаціями на милицях та з важкими травмами могли потрапити у будь-який кабінет або ж у потрібну залу чи басейн.

Для відновлення пацієнтів виділено 41 будинок котеджного типу з покращеними умовами для їх комфортного перебування із членами сімей. Є дитячий майданчик, спортивні тренажери на свіжому повітрі.

— Котеджі — це етап реабілітації, — розповідає начальник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик (на знімку). — Пацієнти спочатку лікуються в стаціонарних відділеннях, а потім ми переводимо їх у ці будиночки, щоби вони там адаптувалися до побуту. Це прискорює їх соціалізацію. З ними займаються психологи, навчають також членів родини, як поводитися з людиною, що має такі травми.

На території шпиталю затишно — квітники, лавочки, альтанки. Є також кафе і банкомат.

Госпіталь вважають одним з найпрогресивніших реабіліта-ційних медзакладів країни. Тут постійно впроваджують інновації. Рівненські військові хірурги проводять новий вид ортопедичних операцій — заміну суглобів на штучні, встановлюють кульшові суглоби, планують зробити й колінні.

Із жовтня 2022 року тут успішно реалізується проєкт з навчання реабілітологів за підтримки уряду Великої Британії та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Національний центр спінальної медицини

Госпіталь є провідним в Україні медичним закладом, який приймає на реабілітацію в гострому періоді захисників України після важких черепно-мозкових та спінальних травм.

— Перших пацієнтів почали приймати у 2014 році, одразу перепрофільовувалися на тяжкі черепно-мозкові та спінальні травми. Навчалися самі, через інтернет, на власному досвіді, щось підказували пацієнти, щось — інтернет. У 2018-у відкрили перше відділення реабілітації та нейротравми на 50 ліжок і розпочали приймати планово пацієнтів з наслідками важких черепно-мозкових та спінальних травм, — розповідає Андрій Бурачик. — З початком повномасштабної війни збільшили це відділення удвічі. Зараз тут 100 ліжок.

Діє цілий комплекс програм: басейн, реабілітаційні зали з новітнім обладнанням, масаж, ерготерапія, навчання ветеранів, як ходити з протезом та володіти колісним кріслом.

У центрі спінальної медицини встановлені роботизовані тренажери, які вчать поранених бійців відновлювати рухи кінцівок. Три пристрої для розробки опорно-рухового апарату мають пришвидшити реабілітацію пацієнтів з такими травмами. Робот навчає людину заново ходити після важких черепно-мозкових та спінальних травм. Завдяки програмі можна протестувати й оцінити стан пацієнта.

На придбання необхідного обладнання з державного бюджету виділено близько 20 мільйонів гривень. У госпіталі працює мультидисциплінарна команда реабілітологів із 10 країн світу, зокрема з Великої Британії, Австралії, Італії, Канади, Швеції, Норвегії та Індії, які допомагають українським медикам у лікуванні та реабілітації захисників, навчають наших фахівців світовим методикам відновлення пацієнтів зі спінальними травмами.

Крісла на колесах і бурштинотерапія

— Лікування спінальних та черепно-мозкових травм триває досить довго, від чотирьох до шести місяців, — зауважує начальник шпиталю. — На жаль, війна триває, і, за статистикою, щодня з’являється один-два пацієнти зі спінальною травмою. Вони очікують у черзі на госпіталізацію до місяця.

За кошти ВООЗ у шпиталі створено майстерню, склад і закуплено 200 колісних крісел з правом передачі пацієнтам. У майстерні підбирають для пораненого крісло колісне, вчать користуватися ним. Задля цього створено умови, максимально наближені до вулиці. Після опанування необхідними навичками пацієнт може їхати з візочком додому.

Окрім реабілітологів і фізичних терапевтів, із захисниками працюють психологи. Тут запроваджено різни види психотерапії.

— Глинотерапія, яка знімає внутрішню напругу, малювання, іпотерапія, — розповідає Андрій Бурачик. — Каністерапія — це абсолютно новий для України метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак. А ще — унікальна, ексклюзивна, суто рівненська ноу-хау технологія — бурштинотерапія. Пацієнти викладають з бурштину картини, тренуючи при цьому дрібну моторику пальців, відновлюючи роботу пошкоджених суглобів і заспокоюючись, адже натуральний бурштин є цілющим каменем. Вони їздять на рибалку, на футбольні матчі, бувають на концертах, а іноді артисти приїздять у гості до нас.

Усі послуги з лікування та реабілітації — безоплатні та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Нові часи — новий корпус

З початком повномасштабного російського вторгнення кількість пацієнтів зі спінальними та черепно-мозковими травмами зросла в рази. Центр не міг вмістити всіх охочих потрапити на лікування.

Зважаючи на позитивну динаміку пацієнтів зі спінальними травмами, на державному рівні ухвалили рішення відкрити на базі госпіталю Національний центр спінальної медицини.

Наразі на території госпіталю триває будівництво нового корпусу для ветеранів війни та ВПО, площа якого складає 13,5 тисячі квадратних метрів. За проєктом, це буде 4-поверховий корпус стаціонарного лікування з повним спектром надання медичних послуг — приймально-діагностичне і стаціонарне відділення, операційні та реабілітаційні зали. Можливості госпіталю розширяться: збільшиться кількість ліжко-місць, оновиться медичне обладнання та з’явиться безбар’єрний простір для осіб з інвалідністю. Крім цього, у підвалі облаштують велике укриття, а на даху — вертолітний майданчик для оперативного транспортування пацієнтів.

Будівництво нового корпусу стартувало у 2022 році, а завершити його мають навесні 2025-го. Загальна вартість проєкту — понад 1,3 мільярда гривень. Проєкт фінансується державою з фонду відновлення з донорських коштів, які надходять в Україну, за підтримки ВООЗ, МОЗ та місцевої влади.

— Вартість нового корпусу враховує також високотехнологічне медичне та реабілітаційне обладнання з віртуальною реальністю, надсучасне МРТ та іншу апаратуру останнього покоління, — пояснює начальник шпиталю. — Тут будуть запроваджені інноваційні технології з використанням стовбурових клітин при лікуванні важких черепно-мозкових, постінсультних станів, спінальних травм.

Завдяки напрацюванням медиків військового госпіталю Рівненщина стала пілотною областю з реалізації проєкту щодо створення центрів реабілітації спінальних травм. Загалом, за планом ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я, в Україні мають функціонувати чотири таких центри: у Києві, Львові та Дніпрі — по 50 ліжок, у Рівному — 100 ліжок.

Потрібно, щоб наші військові, пацієнти із складними черепно-мозковими та спінальними травмами якомога скоріше отримували доступ до висококваліфікованої медичної та реабілітаційної допомоги.

Скрипаль, лісоруб і терапевт

У коридорі госпіталю, сидячи з ноутбуком, чекає на своїх пацієнтів сивочолий чоловік. Це — Богдан Бойко, фізичний терапевт із Сполучених Штатів Америки, який приїздить в Україну, щоб волонтерити. Пан Богдан щодня проводить заняття у басейні з невеликими групами військових по 5-7 осіб. Його мета — фізична реабілітація хлопців, що мають важкі травми, у тому числі й пацієнтів на візочках. Щодня від ранку і до тринадцятої він у басейні допомагає пацієнтам.

Пан Богдан коротенько розповідає про себе. Йому 76 років. Батьки — львів’яни, які опинилися у Німеччині наприкінці Другої світової війни. Народився у таборі для переміщених осіб, але невдовзі родина переїхала до США, де він виріс, вивчився, став відомим скрипалем.

На жаль, після травми кар’єра скрипаля закінчилася. Працював лісорубом, був волонтером неурядової організації, що допомагала бідним людям. Коли пішов на пенсію, почав учитися на фізіотерапевта.

— Я пішов на пенсію, як мав 65 років, але не був до неї готовий. Почав бути волонтером у шпиталі, допомагав терапевтам. І вони мені одного разу сказали: ти маєш велику здібність і тобі треба йти до школи фізичних терапевтів учитися, — ділиться пан Богдан. — Більшість наших хлопців були травмовані спінальною травмою на війні. І вони тут вчаться, як стати на ноги, як ходити. Чотири місяці — тут, потім повертаюся додому на шість місяців і знову їду до хлопців. Коли почалася велика війна, 1 березня 2022 року я був вже в Україні.

Щоразу, повертаючись в Україну, пан Богдан привозить для шпиталю необхідні розхідні матеріали, девайси, ліки та медичне обладнання. Він вірить у Перемогу України і робить усе можливе, щоб її наблизити.

Ольга ФІЛІППОВА.

Одеса — Рівне — Одеса.

(Цей матеріал уможливив престур до Рівненської області, що відбувся за підтримки Харківського пресклубу.)

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011