ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Міськрада: в Одесі будуть розширені межі зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
16:19 / 19.09.2023

ОДЕСА, 19 ВЕРЕСНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — 10 вересня 2023 року в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) відкрилась 45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС).

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради (телеграм-канал).

В повідомленні міськради сказано:

У складі української делегації на сесії був присутній директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга.

Він повідомив, що впродовж сесії українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі.

Влітку цього року на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО пропозиції щодо нових меж «Історичного центру Одеси» були направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини для схвалення.

Зазначені пропозиції були сформовані з урахуванням рішень науково-методичної ради Міністерства культури та інформаційної політики України, яка рекомендувала розширити межі об’єкта ЮНЕСКО в Одесі до вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

Однак експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж «Історичного центру Одеси», а саме – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

«Зона основного об’єкта ЮНЕСКО має бути розширена до кордонів комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелемонівській і вулиці Старопортофранківській. Під час наших консультацій з представниками ЮНЕСКО та інших консультативних органів ІКОМОС настояло, щоб ця зона відповідала комплексній охоронній зоні», — зазначив Іван Ліптуга.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» будуть направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини найближчим часом.

Також Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС) ухвалив рішення про внесення двох об’єктів всесвітньої спадщини «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» та «Ансамбль історичного центру Львова» до Списку всесвітньої спадщини під загрозою, враховуючи загрозу, яку становить російська збройна агресія для об’єктів культурної спадщини України.

Під час засідання делегація України виступила із суворим засудженням злочинів росії проти культурної спадщини України і наголосила, що єдиною причиною внесення згаданих об’єктів до Списку ЮНЕСКО під загрозою є російська агресія проти України.

Включення українських об’єктів до цього Списку надає Україні додаткові юридичні аргументи для збору доказів агресії росії проти культурної спадщини України. Також відкриває двері для додаткової технічної допомоги, аби реалізувати нові надзвичайні заходи для захисту унікальної спадщини.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
14:10 04.05.2024
11:27 04.05.2024
11:25 04.05.2024
11:23 04.05.2024
11:20 04.05.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.365