ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплавству, ніж Росія – Володимир Зеленський
11:58 / 28.11.2023

ОДЕСА, 28 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників 33-ї асамблеї Міжнародної морської організації 27 листопада 2023 року.

Як повідомляє кореспондент ІА «Контекст-Причорномор’я», про це йдеться на Фейсбук-сторінці «Офіс Президента України».

У своєму зверненні Володимир Зеленський сказав:

Пане президенте, пані та панове!

Радий вітати вас з України. І радий можливості засвідчити, що ми, українці, разом із нашими партнерами довели, що свобода мореплавства є й буде непорушною. Хоч би якою значною була сила, що прагне знищити свободу мореплавства, сила співпраці націй завжди потужніша. Завжди.

Упевнений, що ви поінформовані щодо ситуації в Чорному морі. Саме в цій акваторії свобода мореплавства зазнала найбільшого удару з часів Другої світової війни – з вини однієї держави та через її неспровоковану й злочинну агресію.

У перший же день повномасштабної війни Росія заблокувала наші порти в Чорному морі, зламавши наші маршрути морської торгівлі. Це призвело до колосальних негативних наслідків, передусім із погляду продовольчої безпеки світу. Експорт продовольства з України – це те, від чого залежить життя близько 400 мільйонів людей у різних частинах світу – у Африці та Азії. І найбідніших народів, і тих, чиє соціальне життя міцне, але, на жаль, може зазнати удару хаосу через дефіцит їжі на столах у людей. Ми подолали цю загрозу.

Перше – ми відновили роботу частини морських портів України, і це – велике щастя для кожного народу, коли бачиш, як порти повертаються до нормального функціонування. Я запрошую представників усіх поважних членів Міжнародної морської організації до нашого міста Одеси та інших портових міст Одеського регіону, щоб ви могли на власні очі побачити, які складнощі подолали наші люди. Через скільки ракетних і дронових атак Росії пройшла наша інфраструктура. Лише в ніч на цю суботу, коли в Україні вшановували жертв масштабного штучного голоду – Голодомору-геноциду, організованого Москвою 90 років тому, – проти України російська армія застосувала 75 «шахедів» – убивчих дронів. Сотні таких дронів і щонайменше десятки ракет Росія застосовує щомісяця. І я вдячний усім партнерам, які допомагають Україні з ППО. Попри все ми змогли випустити з портів сотні суден із вантажами для таких країн, як Нігерія та Лівія, Марокко та Ємен, Бангладеш і Китай, та десятків інших. Я вважаю, що ця організація, Міжнародна морська організація як установа, що створювалася для глобальної безпеки на морі, мала б приділяти суттєво більше реальної уваги безпечному функціонуванню морських портів нашої країни та всіх тих регіонів, де є або може бути агресія.

Друге – одним із перших успіхів України та всієї міжнародної спільноти в захисті на морі стала Чорноморська зернова ініціатива, яку ми запустили разом з Організацією Об’єднаних Націй і Туреччиною. Втім, і цю виключно мирну, позитивну для світового ринку ініціативу, посередником у якій була ООН, Росія зруйнувала. Ця держава-терорист зацікавлена лише в одному – щоб усе могло бути зброєю для неї: і дефіцит продовольства, і будь-що інше. Якби не сміливість і майстерність наших воїнів, то й зараз би Чорне море було буквально мертвим морем – із погляду загрози вільному мореплавству. Військовий флот Росії неодноразово бив по портах і по цивільних суднах у цій акваторії. Але зараз можливості Росії значно обмежені – ми відігнали її флот із нашої частини морської акваторії. І це дало нам змогу запустити альтернативні маршрути в Чорному морі: вже майже 6 мільйонів тонн вантажів перевезено менш ніж за три місяці.

І третє – Україна ніколи не жаліється на складні обставини, а завжди пропонує рішення, які можуть стати корисними для всіх у світі, хто цінує нормальні міжнародні відносини. У відповідь на російську агресію ми запропонували всеохопну Формулу миру, що передбачає, зокрема, гарантування продовольчої безпеки світу. А це просто неможливо, якщо теперішні чи потенційні агресори розглядатимуть море як простір для війни. Кожен, хто намагається зруйнувати фундаментальні принципи мореплавства, має за це відповідати. Свобода морів – це одна з ключових свобод, які дали людству змогу стати на шлях прогресу. Ми разом маємо її захищати.

І тому зараз я хочу ще раз засвідчити вдячність України усім тим державам – членам Міжнародної морської організації, які вже приєдналися до нашої глобальної роботи заради реалізації Формули миру та брали участь у відповідних зустрічах у Данії, Саудівській Аравії та на Мальті. Запрошую й усі інші держави світу, які поважають міжнародне право, приєднуватися до спільної роботи. А також закликаю вас на рівні цієї організації довести, що жоден руйнівник свободи мореплавства не залишиться безкарним. Росії не місце в Міжнародній морській організації, не місце в її керівних органах, бо ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплавству, ніж Росія. Вона повинна за це справедливо відповідати, і така відповідальність агресора гарантуватиме збереження глобальної довіри до цієї нашої організації.

Я дякую вам за увагу! Дякую за підтримку!

Слава Україні!


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
16:44 04.05.2024
14:10 04.05.2024
11:27 04.05.2024
11:25 04.05.2024
11:23 04.05.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.910