ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Перспективы председательствования Украины в Дунайской Стратегии обсудили в Одессе
09:10 / 26.09.2021
Международные отношения

ОДЕССА, 26 СЕНТЯБРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий и вице-премьер-министр по вопросам европейской и евроатлантической интеграции Ольга Стефанишина рабочую встречу с депутатами областного совета, руководителями территориальных общин, департаментов, управлений и организаций, работающих с проектами трансграничного сотрудничества в регионе.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

Кабінет Міністрів України схвалив Програму головування України в Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону у період з листопада 2021 року по листопад 2022 року та затвердив План заходів з її реалізації.

Таким чином, Україна стане першою країною без членства в Євросоюзі, що протягом року головуватиме у даній макрорегіональній ініціативі ЄС, до реалізації якої залучено 14 країн Дунайського басейну. Це – амбітний крок з боку українського Уряду, адже головування країни у Дунайській стратегії є відповідальною місією, що потребуватиме значних інтелектуальних, людських і фінансових ресурсів.

Напередодні важливого урядового рішення, в Одесі, за ініціативи депутатської групи Одеської обласної ради «Стратегія ЄС для Дунайського регіону», яку очолює депутат облради Веніамін Унгурян, відбулась робоча зустріч Віце-прем’єр міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної з головою Одеської ОДА Сергієм Гриневецьким, з депутатами обласної ради, головами територіальних громад, керівниками департаментів, управлінь та організацій, що працюють з проєктами транскордонного співробітництва в регіоні.

Ключовими питаннями робочої зустрічі були транскордонне співробітництво та розвиток територіальних громад Одеської області в контексті головування України в Дунайської Стратегії.

Європейська Стратегія Дунайського регіону – впроваджена з 2010 року, як макрорегіональна ініціатива Євросоюзу, до реалізації якої залучено 14 країн Дунайського басейну, у тому числі Україна, з боку якої у процесі беруть участь чотири області Дунайсько-Карпатського регіону – Одеська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька. Це – унікальна українська частина Дунайського регіону, яка за площею перевищує 68 тисяч кв. км. і має майже шестимільйонне населення, яке вирізняється найбільшим етнічним різноманіттям з-поміж решти українських регіонів.

Віце-прем’єр Ольга Стефанішина закцентувала увагу учасників зустрічі на тому, що головування України в ЄСДР є унікальною можливістю комплексного долучення до нових європейських ініціатив для всебічної реалізації перспективних мікро-, макрорегіональних та загальнодержавних стратегічних проєктів різної строковості. При цьому основним пріоритетом має бути саме транскордонне співробітництво, перспективами втілення якого, зокрема, для Одеського регіону, є розвиток прикордонно-митної інфраструктури, залучення додаткових фінансових ресурсів через структури ЄС для реалізації місцевих ініціатив.

«Я бачу декілька моменті для реалізації потенціалу у розвитку транскордонного співробітництва. В першу чергу, з 1-го січня 2022 року набирає чинності Закон України про внутрішні водні шляхи. Окрім цього, до кінця цього року, ми очікуємо, що українська частина річки Дунай буде включена до міжнародних маршрутів сполучення та товарообігу Європейського союзу. Це – відкриває великий потенціал для розвитку Одеської області і частин тих регіонів, через які проходить річка Дунай. Вперше, за минулі 10 років, ми затвердили Програму розвитку прикордонної інфраструктури і передбачили кошти в державному бюджеті на розвиток і розбудову пунктів пропуску, включаючи всі ділянки спільного кордону з Європейським Союзом, який проходить через Одеську область. Всі ці рішення створюють можливості для розвитку транскордонного співробітництва і залучення коштів, додаткових ресурсів через структури і фонди Європейського Союзу. Тому я вдячна одеситам за ті напрацювання, які зроблені і Одеською облдержадміністрацією, і в рамках роботи депутатської групи» – відзначила Віце-прем’єр міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький наголосив на пріоритетності транскордонного співробітництва (зокрема, в умовах децентралізації та адміністративно-територіальної реформи) та закцентував увагу на необхідності докласти зусиль у декількох основних напрямках.

«Інструментів достатньо, інша справа – як тепер використати ці інструменти. По-перше, це принципове важливим є вирішення кадрового питання через суттєве підвищення професійного рівня фахівців на усіх рівнях – від окремої територіальної громади до профільних міністерств, а також із дотриманням принципу правонаступності. По-друге, у якості стратегічної та методологічної основи для підготовки та реалізації проєктів місцевого та регіонального рівнів необхідно враховувати Укази Президента України № 111 «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації» та № 225 «Про Стратегію людського розвитку» – сказав Сергій Гриневецький.

При цьому, зазначив голова ОДА, варто брати до уваги та навіть актуалізувати положення «Концепції Державної цільової регіональної програми розвитку Українського Придунав’я на 2014 – 2017 роки».

Окремо голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький зазначив на необхідності комплексного вирішення нагальних соціально-економічних та санітарно-екологічних проблем (включаючи очищення довкілля та сміттєпереробку) унікальних зон Нижнього Придунав’я, зокрема, в місті Вилкове та біосферному заповіднику «Дунайські плавні», на законодавчому рівні – через залучення народних депутатів України, які обрані від Одеської області, із належним всебічним документальним супроводом даної законодавчої ініціативи на кожному етапі (від обґрунтування – до підготовки відповідних нормативних актів).

В ході наради депутат Одеської обласної ради Веніамін Унгурян, поінформував Ольгу Стефанішину, що Одеська обласна рада затвердила Програму реалізації в Одеській області Стратегії ЄС для Дунайського регіону на 2020-2022 роки та на разі актуалізує її з урахуванням впровадження децентралізації та формування нових ідей для стратегічних проєктів.

Про наявний досвід з питань ефективного використання фінансових інструментів у реалізації ЄСДР в українській частині Дунайського регіону розповів виконавчий директор Центру регіональних досліджень, член виконкому Дунайського форуму громадянського суспільства Ігор Студенніков.

Як сьогодні українські громади Придунайського регіону беруть участь у транскордонних проектах та їх готовність до нових програмних періодів поінформувала директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Стратегія ЄС для Дунайського регіону» Ліліана Іванова.

Директор Агентства транскордонного співробітництва «Єврорегіон «Нижній Дунай» Сергій Капталан, презентував бачення щодо можливостей розвитку транскордонного співробітництва, як одного із рушіїв для виходу з посткоронавірусної кризи.

Про важливість вирішення екологічних проблем регіону з використанням інструментів Дунайської стратегії зазначив в своєму виступі депутат обласної ради Валентин Волканов.

Вилківський міський голова Матвій Іванов та Саф’янівський сільський голова Наталія Тодорова розповіли про пріоритетні питання, що стосуються життєдіяльності громад та потребують особливої уваги і залучення додаткових фінансових інструментів.

Підсумовуючи важливу розмову і Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, і голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, висловили своє переконання, що головування у Європейській Стратегії Дунайського Регіону дає і Україні, і Одещині, шанс зміцнити свою роль як регіонального лідера.


Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024
16:25 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.295